Live

Drie acts die wars van alle conventies zijn, sieren het affiche van onze Popronde Arnhem-stage in Brigant


17 oktober 2019

Popronde Arnhem
25 oktober 2019

Popronde is in volle gang. Het grootste reizende muziekfestival van Nederland laat ook dit jaar weer in 41 steden het publiek kennismaken met een enorme selectie van aanstormend muzikaal talent. Net als vorig jaar bestieren we met The Daily Indie een eigen podium in een aantal steden. Volgende week: Arnhem!

We zijn met The Daily Indie al jaren trouwe mediapartner van Popronde. Vorig jaar rolden we voor de eerste keer ook een eigen podium uit. Aan de basis daarvan lag het idee dat er in de Popronde-selectie steevast een aantal acts zitten die ontzettend getalenteerd zijn, maar door de opzet van het festival lastig onder de aandacht te brengen zijn; omdat ze minder makkelijk in het gehoor liggen, of gewoon niet beschikken over een handige boeker.

En omdat we met The Daily Indie het tot onze missie hebben verheven om overkeken muzikaal talent een podium te bieden, is dat letterlijk wat we doen op onze eigen Popronde-stage: de verborgen parels uit de selectie vissen zodat jullie, het publiek, toch kennis met ze kunnen maken.

Brigant
Net als vorig jaar mogen we ons Arnhemse tentje weer opzetten in Brigant. Het poppodium, cultuurhuis en café aan de Apeldoornseweg heeft een lange geschiedenis. In de negentiende eeuw was het een herenhuis van een adellijke familie. Na de Tweede Wereldoorlog huisden er verschillende hotels, tot het in 1978 werd gekraakt. Na een lang conflict met de gemeente over uitzetting, gaf die laatste op een gegeven moment op en kreeg het kraakpand, inmiddels Hotel Bosch genaamd, een gedoogstatus en werd het het langst bezette kraakpand van Nederland.

Onderdeel van het complex waren een café en danszaal, Kultuurhuis Bosch geheten. De stichting ging in 2009 failliet en startte in 2014 door als Brigant. Delen van de originele muurschilderingen en talloze foto’s in het cafe herinneren aan het rijke verleden, en ook de anarchie en tegencultuur van destijds zie je terug in de programmering van het podium. Of het nu techno, reggae, metal of iets anders is: Brigant kiest nooit de makkelijke weg. En wij ook niet, dus dat is een mooie match.

AC Berkheimer (21:45 uur)
Niks beginnend bandje: AC Berkheimer draait al mee sinds 2005 en is altijd trouw gebleven aan zijn eigenwijze sound. Toen we een tijdje geleden in onze gezamenlijke hometown Rotterdam de band zagen spelen, trok AC Berkheimer ons naar binnen als de nimf op de Lorelei deed met langsvarende schippers. In trance door de knappe melodieën en lieflijke vocalen van frontvrouw Gwendolien Douglas, lijk je een stukje op te stijgen, om vervolgens keihard aan de grond te lopen wanneer een nietsontziende noise-climax in je gezicht explodeert. Het wordt tijd dat de rest van Nederland dat ook eens ervaart.

ZALM (22:45 uur)
ZALM speelde al op ons Popronde-podium in Nijmegen een tijdje terug en dat beviel dermate dat we hem absoluut in Brigant wilden hebben. Want het anarchisme van dit voormalige kraakpand is een een rechte lijn door te trekken naar Eindhovenaar Mike Dobber, de man achter ZALM. Zelf noemt hij het grindpunk: songs van twintig seconden, waarvan de ene helft bestaat uit geluidsfragmenten van camp-tv à la SBS Probleemwijken, de andere helft uit een terrordrone, 240bpm blastbeatdrums en hysterische krijszang. Gimmick? Nope, onder de allesverzengende muzikale epilepsie gaat een politieke boodschap schuil waarmee Dobber haarfijn de vinger legt op de hypocrisie van de Nederlandse samenleving.

De Methode (23:45 uur)
Ook De Methode was al eerder op The Daily Indie-stage te zien deze Popronde en net als ZALM al net zo wars van easy listening of hielenlikkerij. Desondanks is de zware, lome ambient en noisy drone prima dansbaar: dan weer met beats, dan weer zwevend in de leemte, als een vertraagde opname van dansende mensen op een bloedheet dancefestival ergens in Zuid-Europa. Man achter De Methode (pun intended) is de Haagse muzikale duizendpoot Pieter van Vliet, die we vorig jaar als Nimbus3000 ook al over de vloer hadden in Popronde. In Brigant staat Van Vliet waar ‘ie hoort: laat op de avond en in het stikdonker.

FACEBOOK-EVENT | WEBSITE BRIGANT | WEBSITE POPRONDE ARNHEMJe vindt dit jaar een The Daily Indie-stage nog op de Poprondes in Arnhem (25 oktober), Rotterdam (2 november), Breda (14 november) en Den Haag (16 november). Houd onze site en social media in de gaten voor meer informatie!