Interview

Donkey Kung Fu: “Wij zijn de luxepaardjes van Popronde”


17 oktober 2018

Popronde Amersfoort
20 oktober 2018

 

Popronde is in volle gang en in diverse steden vind je dit jaar een The Daily Indie-podium, waar je de acts ziet spelen waarvan wij vinden dat ze wel wat meer in de schijnwerpers mogen staan. Op zaterdag 20 oktober vind je ons bij Popronde Amersfoort in Van Zanten, waar we psychedelisch gaan rocken met Love Couple, Morado (lees het interview met deze band terug) en Donkey Kung Fu. We stellen je bij dezen even voor aan die laatste.

Donkey Kung Fu: een bandnaam die al meteen de zintuigen prikkelt. Met wat voor malligheid hebben we hier te  maken? Het antwoord: een ietwat anoniem trio uit Amsterdam met karatebanden om hun hoofd, dat snoeiharde muziek speelt. Elk optreden is een energiebal die drie kwartier door raast, vol gas. Geen regels. Alle ritmes worden door elkaar gegooid: van stukjes kermis tot stukjes rammen. Maar in het dagelijks leven hebben de drie allemaal fulltime kantoorbaantjes. Een contrast dat gek genoeg perfect past bij die bizarre bandnaam. Gitarist Olivier ten Brink licht de boel toe.

Hé Olivier ! Hoe ziet jouw dag er vandaag uit?
“Ik ben jurist, merkadviseur. Niet heel spannend allemaal. We hebben allemaal een fulltime-baan waarmee we ons brood op de plank krijgen en doen de band er voor de lol naast. Gewoon, omdat we het leuk vinden om te spelen. En omdat we allemaal een baan hebben, hebben we de vrijheid dit te doen. Met Popronde is het nu wat moeilijker te combineren. Toen we in Utrecht heel laat moesten spelen, moesten we de volgende ochtend weer vroeg op ons werk zijn. Maar we doen nooit dingen die we stom vinden, met het oog op een doorbraak of meer exposure. Lol staat bovenaan, we zijn een soort piratenschip dat stad na stad aandoet.” 

Hoe is het allemaal begonnen met Donkey Kung Fu?
“Ik ken onze bassist al sinds de middelbare school, de drummer uit het circuit. In de basis zijn we drie vrienden die met z’n drietjes muziek maken heel leuk vinden, ik kan me echt niet voorstellen dat ik met andere mensen in een band zou zitten. Het is nu een stuk serieuzer geworden dan de bedoeling was, zonder dat we erg hard werken.”

 

En jullie naam? Is jullie favoriete spel Donkey Kong? Heb je een zwarte band?
“Oorspronkelijk was onze bandnaam een nummer van ons, het vat eigenlijk onze muzikale samenvatting wel goed. We willen een harde band zijn en we nemen het niet zo serieus. Dit is hoe we alles benaderen. We vonden het een mooie verzamelnaam. We noemen onze muziek ook ‘kung-fu’: hard en meedogenloos. We verzinnen ons eigen genre. Wat betreft die zwarte band: onze bassist kan wel goed squashen, maar daar houdt het mee op. Maar we doen onze naam wel eer aan, hoor! We spelen met karate-banden om ons hoofd, die hebben we speciaal voor Popronde uit Amerika over laten komen. En niet zomaar karatebanden: de originele Karate Kid-banden. Hebben we echt veel te veel geld aan uitgegeven.”

Behoorlijke dedication voor een uit de hand gelopen grap, bevalt Popronde een beetje?
“Tot dusver gaat het prima! We hebben tot nu toe vooral in van die stamkroegen zonder podium gespeeld en we hebben het voordeel dat we met z’n drietjes zijn. Je kunt ons in elk hoekje wegstoppen. We doen ook weinig research vooraf, we zien het allemaal wel. We hebben een eigen geluidsman mee, voor het publiek. Hij weet precies hoe hij ons volume mooi de zaal in kan krijgen. Hij is tevens onze chauffeur, dus wij drietjes kunnen zoveel bier wegtikken als we willen. We zijn de luxepaardjes van Popronde.”