Album Review

De tijd vliegt voorbij met het album In Central European Time van Dig Deeper


18 september 2017

De Noorse band Dig Deeper heeft een nieuwe plaat uit. De band brengt ons sinds 2010 al heerlijk rootsy countryplaten en lijkt daar niet mee op te houden. In Central European Time is een fantastische opvolger van hun laatste album in 2015 en een goede compromis tussen The National en The War On Drugs.  

In Central European Time is een plaat om veel aan te zetten deze winter. Hij kabbelt een lekker eind weg met zijn vele jams, vaak escalerend tot lange gitaarsolo’s – als een lange trip over een lege snelweg. De invloed van klassiek Amerikaanse genres is onmiskenbaar en zodoende is de vergelijking met The War On Drugs makkelijk gemaakt. De sound van Dig Deeper is als een samensmelting van country en space, waarbij de verre stemmen en koortjes met de nodige reverb precíés op hun plek vallen.

Einar Kaupang, de frontman van de band, heeft aangegeven dat het album veel politieker is dan zijn vorige werk. Waar het vorige album How To Spend Your Days veel over onzekerheid en depressie ging, verhalen songs als Stars Tonight (Have You Seen) over een breder ongenoegen; over de rechtse politiek, met name het vluchtelingenbeleid in thuisland Noorwegen. Waarom nemen we onze verantwoordelijkheid niet, beklaagt Kaupang zich.

In Central European Time is licht en loodzwaar, onbekommerd en beladen tegelijkertijd, een album voor lange roadtrips, stille nachten, donkere dagen, et cetera, et cetera.