New Music

De slordige popliedjes van Real Numbers zijn even vrolijk als verdrietig


23 november 2016

Stel je The Smiths voor als een stel gefrustreerde millenials of Belle and Sebastian als een punkband. Dan kom je aardig eind in de richting van Real Numbers, een kwartet uit Minneapolis dat overloopt van de liefde voor betere janglepop en alles helemaal zelf wil doen. Dat resulteert in Wordless Wonder, een geïnspireerd plaatje met prachtig slordige popliedjes.  

En dat slordige is precies wat de liedjes op Wordless Wonder zo charmant maakt. De muziek rammelt aan alle kanten en met de toch al niet kraakheldere productie klinkt alles prettig rauw en nooit te netjes. Bovendien zitten liedjes als Frank Infatuation, New Boy en het toepasselijke getitelde This Happy Sadness uitstekend in elkaar. In de Brits klinkende liedjes wordt de toon gezet met dromerige, soms twangy gitaarriedeltjes en nerveuze drums. Daarover heen krijg je wat moeilijk verstaanbare zang en speelse melodieën, die lijken te bestaan uit evenredige delen vrolijkheid en melancholie.

De vrolijke neerslachtigheid van Real Numbers wordt per draaibeurt verslavender. Wordless Wonder is wat ons betreft een van de beste herfstplaten van het jaar.