New Music

De pianomuziek op Sol Mineur van Ella van der Woude biedt de luisteraar alle ruimte om een persoonlijke film te zien


7 februari 2020

Als er íemand is die het voorbeeld geeft van muzikale veelzijdigheid, dan is het wel de Nederlands-Zwitserse muzikante Ella van der Woude. Ze brak ruim tien jaar geleden door met indieband Houses, maakte met de Britse producer Stew Jackson (Massive Attack) de droompop-plaat ELLA en is zich sinds 2014 vooral gaan toeleggen op het schrijven van filmmuziek.

Haar volgende muzikale stap is een eerste instrumentale piano-album, Solo Piano, dat op 14 februari verschijnt via het Nederlandse indie-label Snowstar Records. Sol Mineur is alvast een laatste lekkermaker voor die plaat. De tweede welteverstaan, aangezien wij niet zolang geleden de eerste single in première brachten van Van der Woude.

De muziek op Solo Piano schreef Van der Woude als romantische herinnering aan de jaren die ze beleefde vanuit een klein huisje in Amsterdam. “Voor het eerst had ik een eigen woonruimte waar ik mij helemaal vrij voelde om muziek te maken wanneer ik wilde”, verklaarde ze daarover in een interview aan onze hoofdredacteur. Op die thuisplek maakte ze de muziek voor het album. De opnames legden met de muziek ook alle imperfecties en huiselijke geluiden vast, waardoor de muziek een extra intieme sfeer krijgt.

Het lied Sol Mineur is dus niet geschreven voor een film die al bestaat, maar zou met zijn cinematografische karakter zomaar een soundtrack bij een film kunnen zijn. Die film kan nog worden gemaakt, en wel door de luisteraar zelf. Doordat het nummer volledig instrumentaal is, biedt de muziek alle ruimte aan de luisteraar om er zijn of haar eigen persoonlijke film van gedachtenstromen bij te regisseren. Hoewel  Sol Mineur de luisteraar vrij laat een persoonlijk plaatje te schetsen, geeft de muzikante zelf alvast een voorbeeld met de adembenemende video die ze opnam in de sneeuw in de bergen van haar geboorteland Zwitserland. De muziekvideo bij Solo Piano werd geregisseerd door Pierre Daendliker en Lea Favre, maar luister Sol Mineur ook vooral zelf om je eigen film te zien.