New Music

De imperfecte kunde van het vertellen van verhalen bewijst Big Thief opnieuw met Certainty


18 september 2021

Big Thief is een ster in imperfectie. De perfectie van imperfectie, beter gezegd. Met twee geweldig beoordeelde platen in 2019, U.F.O.F. en Two Hands, kon het niet meer stuk voor het viertal. Heel fijn, maar een nieuw album laat dan ineens wel even op zich wachten.

De bandleden stelden begin dit jaar dat de plaat zo goed als af is en laten nu de eerste voorproefjes horen. De singles Little Things en Sparrow van dit jaar laten de kwaliteiten van Big Thief weer horen. Na de releases van deze tracks wordt de derde single Certainty nog eens als een toetje op tafel gezet.

Aanstekerstroom
Certainty is opgenomen in de studio van singer-songwriter Sam Evian in de bossen in de omgeving van New York. Tijdens een enorme stroomuitval schrijft frontvrouw Adrienne Lenker een lied waarvan iedereen vond dat deze direct opgenomen moest worden. Dus werd er uit nood een opnameapparaat aan de aansteker van een auto gekoppeld om enige stroom te krijgen. In drie takes werd Certainty geboren en vervolgens gingen de muzikanten meteen lekker aan tafel. Dit gevoel van gemak – even een liedje opnemen en weer door – hoor je in het nummer op een fijne manier terug. Een redelijk vage structuur die schijnbaar moeiteloos wordt ingespeeld.

De folktrack is wat mij betreft een meezinger. Tegen beter weten in wel, want je moet de band hier eigenlijk het verhaal laten vertellen. Het is liefdevol, een roadtrip naar zeker te weten dat je van iemand houdt en dat je het leven samen zal doorbrengen. ‘You lay beside me sleeping on a plane / In the future.’ Certainty is een herbevestiging van de kunde van Big Thief in het vertellen van verhalen. Ook het uptempo Little Things is daar een fijn voorbeeld van. Je moet wel luisteren, dat effect heeft Lenkers stem nu eenmaal. De band meent dat de aankomende plaat anders dan anders zal klinken dan voorgaand werk. Afgaand op de laatste drie tracks mogen we dat enigszins aannemen. Maar Certainty bewijst nogmaals dat de kwaliteit van de band niet is weggeëbd.

Big Thief tourt op dit moment door de Verenigde Staten, begin volgend jaar doet de band Europa aan. In februari 2022 is de band te zien in TivoliVredenburg en de Oosterpoort.