TDI Tipt

De hardste tips voor London Calling Festival in Paradiso dit weekend (26 & 27 oktober)


22 oktober 2018

London Calling Festival
Vrijdag 26 & zaterdag 27 oktober

 

Jongens en meisjes, het is alweer eind oktober en daarmee is het tijd voor de tweede London Calling-editie van dit jaar. Deze keer is het programma met maar liefst dertig acts bijzonder goed gevuld met nieuw talent. Keuzes, keuzes, keuzes: want wat wil je nou echt niet missen? Helemaal niets natuurlijk! Toch geven we je nog even lekker wat tips voor het programma.

De hele line-up van London Calling? Die check je hier!

Tekst Reinier van der Zouw, Sil van de Logt, Ricardo Jupijn, Midas Maas, Mabel Zwaan & Lisette Schurink

The Howl & The Hum
De naam van songwriter Sam Griffiths zoemde al een tijd rond in en rond zijn woonplaats York, maar zijn ster was pas echt rijzende toen hij met drie vrienden de handen ineensloeg en de band The Howl & The Hum oprichtte. Het viertal maakt kille en dramatische postpunk met prikkelende songtitels als I Wish I Was A Shark en Murder. Zelf omschrijft de band zijn sound als miserable disco, een prima benaming voor deze muziek waar je spontaan de kachel van aan zou willen zetten. Perfect voor deze herfsteditie van London Calling. (RvdZ)
Vrijdag, Bovenzaal om 20:50

 

The Garden
De tweelingbroers Wyatt and Fletcher Shears hebben samen een van de meest knotsgekke bands van de laatste jaren. Het is met geen enkel genre te beschrijven. Soms zijn het gestoorde beats en keyboard-samples, dan weer keiharde garagerock. Je weet niet wat je overkomt tijdens het luisteren van het laatste album en laat nou juist dat hetgeen zijn dat The Garden zo ongelooflijk vet maakt. Het vertrouwde van je vuige punkbandjes en het verfrissende van allerlei gekkigheid uit alle hoeken en gaten van zeer surrealistische werelden. (SvdL)
Vrijdag, Grote Zaal om 00:50

 

Crumb
Een viertal uit New York met een voorliefde voor dreampop en jazz-fusion; Crumb maakt spacende, soms licht ontsporende songs die altijd heerlijk zijn om zachtjes op weg te dromen. Met zijn twee EP’s gooide de band al hoge ogen, dus kijk er niet gek van op als over een paar jaar hele festivalweides staan te grooven op fijne jams als Locket of de single Plants, die nu al miljoenen keren zijn gestreamd. Voor het zover is zijn we erg blij dat we Crumb op London Calling in een intiemere setting kunnen zien. Kijk  trouwens uit dat je niet per ongeluk van geluk uit Paradiso wegzweeft.  (RvdZ)
Vrijdag, Grote Zaal om 19:00

 

The Chats
Of ze een cursus hebben gehad in het ‘bereiken van een cultstatus’ weten wij niet, maar met de videoclip van het nummer Smoko, die nipt drie minuten duurt, hebben de pubrockers van The Chats meteen de jackpot gewonnen. Het zijn niet de meest ingenieuze nummers en de jongens zijn niet de meest getalenteerde muzikanten op aarde, maar ze zijn wel verdomd goed in wat ze doen. Simpele doch zeer effectieve nummers schrijven en liveshows die bekend staan om de energie. Of ‘chaotisch en luid‘ zoals ze het zelf doeltreffend samenvatten. (SvdL)
Vrijdag, Grote Zaal om 22:30

 

Jo Passed
Jo Passed is de gloednieuwe aanwinst van het beruchte Sub Pop Records. De band uit Vancouver komt voor de eerste keer naar Europa om de boel hier eens vakkundig te slopen met zijn ijskoude postpunk en Sonic Youth-achtige riffs. Zelf omschrijft de band zijn sound als ‘fucked-up Beatles…’ Kom maar op! (RJ)
Zaterdag, Bovenzaal om 02:30

 

Valley Maker
Valley Maker is het folk-project van Austin Crane (en zijn vrienden) uit Seattle. Maar als je de muziek van hem met gesloten ogen luistert, zou je zweren dat je op een glooiende en door bos omringde heuvel staat. Naast muzikant is hij namelijk ook professor in sociale geografie. En dat is te merken. In zijn openhartige liedjes filosofeert hij uitgebreid over hoe de plekken waar we wonen een reflectie van onszelf worden en hoe we ons verplaatsen door ruimte en tijd. Deze muzikale boswandeling klinkt als de baby van de (latere) Ben Howard en Kurt Vile. (MZ)
Zaterdag, Grote Zaal om 18:30

 

Heaters
In 2013 kwamen twee jongens in Michigan samen door hun voorliefde voor surfmuziek en garagerock. Dat kunnen wij ook, dachten ze. En warempel! Michigan ligt dan wel een behoorlijk eind van de zee, je zou zweren dat Heaters uit Californië komt, met vier uitgebrachte albums die klinken als Dick Dale en The Growlers. Inmiddels heeft de frontman de band verruild voor een solo-project, maar vrees niet: ook Heaters 2.0 is alsnog een zomers genot. De band surft dwars door de herfstbuien heen en neemt dit weekend een psychedelisch gekleurde zon mee naar Paradiso. (MZ)
Zaterdag, Grote Zaal om 22:25

 

Avalanche Party
Wil je wild? Dan kan je wild krijgen met Avalanche Party, de garagepunkers uit Yorkshire! Het is namelijk wilder dan wild, ruiger dan ruig, krachtiger dan krachtig… Afijn, je snapt wat we bedoelen. Na het horen van Solid Gold en het zien van de livevideo van Porcelain (vooral het einde) verwachten we dat deze mannen, na hun recente Engelse tour met Canshaker Pi, de zaal in vuur en vlam gaan zetten. Het gezaghebbende muziekplatform Louder Than War schreef al: ‘An absolute tour de force, their boundless energy and breathtaking performance truly sets them apart. By far one of the most thrilling bands you will see. (LS)
Zaterdag, Grote Zaal om 23:35

 

Ancient Shapes
Wie Daniel Romano kent als een soort cowboy met gitaar, moet misschien even wennen wanneer hij of zij de muzikant ziet en hoort met zijn nieuwe band Ancient Shapes. De hoed is af en de americana is verruild voor, zoals hij het zelf noemt: punk-poëzie. De band ontstond nadat Romano zeventien minuten van hitsige punk opnam en er ineens een nieuwe band geboren was. Hij doet alles zo snel mogelijk om er ‘geen emotionele band mee op te bouwen’ en ‘zijn werk te kunnen beoordelen als een kritische luisteraar’. In de twee jaar van het bestaan van de band nam hij dan ook al twee albums op. Hij kan niet stilzitten en wil niet vastzitten aan één project. Daarom heeft hij twee bands, een solocarrière en een eigen platenlabel met de (toepasselijke) naam You’ve Changed Records. Iedereen die wel/niet bekend is met deze muzikale stuiterbal: duik met Romano de nacht in! (MM)
Vrijdag, Bovenzaal om 00:20

 

Phum Viphurit
Uit Thailand komt deze editie de nieuwe streamingsensatie Phum Viphurit, het project van de jonge gitaarwizard Viphurit ‘Phum’ Siritip. Zijn neo-soul op debuutalbum Manchild is in Azië ondertussen een grote hit en zijn nieuwe single Lover Boy kwam al op meer dan twintig miljoen beeldschermen voorbij. Niet zo gek ook, want het gaat er in als zoete koek met al die swingende gitaartjes en vederlichte melodieën. (RJ)
Vrijdag, Grote Zaal om 20:10


 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS