Feature

Day Job van Niek Leenders: gitarist van Nouveau Vélo in de avond, Radiodiagnostisch Laborant overdag


4 april 2018

Het is hartstikke leuk om muzikant te zijn in Nederland, maar een vetpot? Nee, dat is het niet. De meeste zangers, gitaristen, drummers en toetsenisten hebben daarom ook een bijbaan of in dit geval, zelfs een serieuze baan naast het muzikantenbestaan. Redacteur Bram van Duinen blaast onze oude rubriek nieuw leven in en zoekt naar de meest bijzondere jobs van onze favoriete indie-muzikanten. 

Om eens te kijken waar muzikanten zich overdag mee bezighouden en te zien hoe ze dat allemaal combineren, kwamen we al snel bij Nouveau Vélo uit. De band die vorig jaar nog zijn laatste plaat Reflections uitbracht via Excelsior Recordings en die we destijds nog interviewden over hun nieuwe album. Daarin ging het al over de ‘degelijkheid’ van de band, met kinderen, hypotheken, vrouwen en vaste banen. Het was dan ook een kwestie van tijd voor we een van de bandleden op de werkvloer zouden treffen en wel Niek Leenders, die niet zomaar een ‘baantje’ heeft…

 

Niek Leenders
Gitarist Nouveau Vélo

 

Reflections is een toepasselijke albumtitel voor een band met een specialist in echografie als gitarist, toch is dit niet de inspiratie geweest voor deze titel. Sowieso haalt Niek weinig directe muzikale ideeën uit z’n baan. “Op mijn werk heb ik veel contact met patiënten en hoor ik van alles. Toch komen die verhalen niet per se in de muziek terecht, het past vaak niet bij onze vrolijke sound. Iedereen in de band heeft er een vaste baan naast. Rolf is docent muziek, Bart zelfstandig ondernemer en Hajo is cartoonist. We hebben de intentie om netjes een gezamenlijke agenda te maken om optredens en repetities in te plannen, maar uiteindelijk loopt dat toch altijd weer uit op een chaos. Gelukkig hoeven we optredens nooit last-minute af te zeggen. Met doordeweekse shows moet ik wel vaak wat uurtjes van m’n shift afsnoepen en collega’s lief aankijken. Het is dus maar goed dat niet iedere ziekenhuismedewerker in een band speelt.”

 

Niek Leenders
Radiodiagnostisch Laborant

 

“Ik ben eigenlijk per toeval in de medische sector terecht gekomen. Eerst heb ik natuurkunde gestudeerd, maar dat was het toch niet helemaal. Toen dacht ik dat de zorgsector misschien wel wat voor mij was. Ik vind het contrast tussen de regeltjeswereld in het ziekenhuis en het vrije artiestenbestaan erg prettig. Hoewel ik er soms wel aan zit te denken om meer tijd vrij te maken voor muziek, weet ik niet of dat full-time zou willen doen. Ik heb mijn baan wel nodig voor wat vastigheid in mijn dag. Mijn werk in het ziekenhuis levert ook verdieping in mijn leven. Ondanks dat ik niet superveel kan delen met mijn collega’s over muziek en dergelijke, kom ik wel een ander soort mensen tegen dan in het muzikale cirkeltje. Zo kom ik een beetje uit m’n bubbel.”