New Music

De airco is kapot op het slapeloze Back Country van Stranded


12 augustus 2021

Stranded, het pseudoniem van David Mansfield, is goed op weg naar de release van debuutplaat Midnight Sun. Zijn nieuwste single Back Country tekent, net als voorgaande single Hesitation, een stijlverandering voor de Amerikaan.

De EP’s Celine’s Dilemma (2018) en Post Meridian (2020) staan vol met opzwepende en funky indiedance. Nu heeft Mansfield ervoor gekozen om voor Midnight Sun de postpunk in te duiken en te focussen op het stuwen van zijn gitaarriffs. Met een sterk resultaat. Back Country heeft een stuk meer gitaarmuziek dan de joviale discopunk in het eerdere werk van Stranded en laat een scherp randje horen.

Een loom gevoel
Stranded heeft geprobeerd om met de gitaren een warme klank over te brengen die klinken als een hete zomernacht. Zo’n nacht heeft hij zelf ervaren tijdens een vakantie in Duitsland, waar het dusdanig heet was dat het bijna niet te houden was. Je kunt het je voorstellen: een nacht dat je zo graag wilt slapen, maar de hitte, de feestgangers op straat en de disfunctionele airco staan het niet toe. Je krijgt een loom gevoel bij de onmacht van het niet kunnen slapen in een omgeving waar niets meezit: de Back Country.

De track lijkt als een rechttoe rechtaan rocktrack te beginnen, maar het lome gevoel dringt al snel door, waardoor een trance-gevoel over je heen golft. De postpunk-track is wat duisterder dan de funky single Hesitation, maar al met al wijst het erop dat Midnight Sun een plaat wordt met veelzijdige punktracks waar iedere indieliefhebber van kan genieten.   

De debuutplaat Midnight Sun verschijnt op 24 september op het oude label van Mansfield: Double Phantom Records, dat hij hiermee nieuw leven inblaast. Het label staat onder meer bekend door het werk van Algiers en Balkans.