Feature

Catfish And The Bottlemen komt naar Utrecht met een portie nieuwe en genadeloze indierockers (TivoliVredenburg, 30 januari)


6 januari 2020

Je zou het niet snel zeggen, maar ondertussen draait Catfish And The Bottlemen ook alweer meer dan tien jaar mee. De band is alleen maar beter geworden en komt woensdag 30 januari naar TivoliVredenburg om de Utrechtse zaal tot de nok te vullen met zijn romig dikke sound. En wel die van het nieuwe album The Balance dat afgelopen jaar verscheen.

De muziek van Catfish And The Bottlemen gaat sinds de eerste single Homesick uit 2013 en het debuutalbum The Balcony van een jaar later altijd wel ergens door de lucht, of het nu door de ether of via talloze internetverbindingen gaat. De Britse muzikanten uit Llandudno (een plaats met zo’n naam kan alleen maar in Wales liggen) toeren en schrijven al die jaren tot ze een ons wegen en dat bracht de band door heel Europa en van Australië tot en met Amerika. Altijd met een eindeloze energie en met elke nieuwe plaat laten de vier een nog grotere sound horen waarmee steeds grotere zalen worden gevuld en de band geleidelijk omhoogklimt op de festivalposters.

Met of zonder hit
Ondanks dat de band songs heeft die de honderd miljoen streams aantikken, heeft Catfish & The Bottlemen niet echt één of twee grote hits waar vervolgens een hele carrière omheen is gebouwd. De grote kracht van de band zijn de van energie en plezier uit elkaar spattende liveshows; de plek waar de fans bij elkaar komen voor de band Catfish & The Bottlemen en in principe al het werk als een hoogtepunt wordt beschouwd. Zoals Clash Music eerder schreef over de Welshe band: ‘CATB is a band that’s mastered the art of writing tunes that connect with an audience.’

Catfish & The Bottlemen heeft door de jaren heen een soort template gevonden waarin zijn muziek werkt en waar de aantrekkingskracht van zanger Van McCann als een zon tegen een lichtblauwe hemel uit kan stralen. ‘There are solid pop-rock hooks and plenty of frontman Van McCann’s much-touted swagger‘, zoals NME vooral die lekkere swag samenvatte van de laatste plaat. De band hoeft het rockgenre naar eigen zeggen niet zozeer opnieuw uit te vinden, de vier willen er vooral héél erg goed in worden.

Bring the chorus and here we go again
The Balance is in dat opzicht een absolute fan-pleaser en heeft nog steeds het vuur dat de band al tien jaar van het podium spuwt. Want links- of rechtsom, aan het einde van deze maand gaat er simpelweg geknald worden in Utrecht. Of zoals de frontman het mooi een paar jaar geleden vertelde aan The Guardian: ‘Where Alt-J or someone will go leftfield, we think: ‘Put the girlfriends on the shoulders, bring the chorus and here we go again.’ Want elk refrein is zonder meer crowd-ready: let’s go!

Op 30 januari speelt Catfish And The Bottlemen in TivoliVredenburg, meer info en alle links vind je onder de albumlink.


WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS