Live

Car Seat Headrest maakt de torenhoge verwachtingen waar in Paradiso


15 maart 2017

Een van de meest onwaarschijnlijke succesverhalen van het moment is toch wel dat van Car Seat Headrest. Voor wie het afgelopen jaar onder een steen gelegen heeft, nog even een opfrisser. Will Toledo (23) nam tien lo-fi indierockplaten helemaal zelf op, voornamelijk op de achterbank van zijn auto, zette die stuk voor stuk op Bandcamp en tekende vervolgens bij indielabel Matador, waar hij vorig jaar met Teens Of Denial een van de beste platen van het jaar uitbracht. Als gevolg daarvan is Car Seat Headrest inmiddels uitgegroeid tot een echte band, die vanavond in Paradiso te zien is.

 

TRAAMS

Na een prettige beukende supportset van TRAAMS trappen Will Toledo en kompanen net iets voor half negen af met Fill In The Blank, tevens het openingsnummer van Teens of Denial. Het nummer brengt de sfeer er al goed in, maar het daaropvolgende Vincent zorgt pas voor de eerste echte euforie in de zaal. Vanaf het eerste schelle gitaarlijntje tot de grandioze climax, de band brengt het publiek vakkundig in vervoering. Op zijn Bandcamp-platen karakteriseerde Toledo zichzelf nog als een ‘nervous young man’, vanavond staat hij als een zelfverzekerde frontman op het podium. De andere bandleden blijven wat op de achtergrond, maar het is wel duidelijk dat de band door het vele touren erg goed op elkaar ingespeeld is.

Teens Of Denial-hoogtepunten als Destroyed By Hippie Powers worden gedurende de set afgewisseld met enkele oudere nummers uit het repertoire van de band. Hoewel deze nummers helemaal niet misstaan in de setlist, komen ze vanavond toch niet helemaal uit de verf. Hoewel de eerdere albums van Toledo gewoon op Spotify te beluisteren zijn, lijkt het gros van de aanwezigen toch enkel bekend te zijn met zijn laatste worp. Dit zorgt er voor dat een nummer als Sober To Death een beetje doodslaat, terwijl er bij songs als de ultieme meezinger Drunk Drivers/Killer Whales een ontlading door de zaal gaat alsof het 1991 is en Nirvana hier Smells Like Teen Spirit staat te spelen.

Het is dus een beetje een pijnpunt dat de band de set afsluit met een ‘Kinda work-in-progress live-version’ van Famous Prophets (Minds), een van de prijsnummers van Twin Fantasy (2011). Deze versie gaat ruim over de tien minuten heen en weet de aandacht van het publiek niet helemaal vast te houden, maar door de knallende uitvoering van Connect The Dots (The Saga of Frank Sinatra) die de avond afsluit in de toegift vergeven we dat de band direct. Toledo laat wat dansmoves zien terwijl de band opbouwt naar een heerlijke climax. Dan kunnen we wel gaan zeuren over welke nummers van Teens of Denial we het liefst nog gehoord hadden (Cosmic Hero!), maar ergens is het ook wel een goed teken dat Paradiso na de toegift nog een paar minuten schreeuwt om nóg een toegift. Car Seat Headrest heeft vanavond zijn positie bevestigd als een van de beste bands van het moment.