Interview

Big Wild: “Op Superdream ben ik rechtdoorzee”


1 juni 2019

Afgelopen februari bracht Big Wild zijn eerste album uit, Superdream. Jackson Stell, zoals Big Wild in het dagelijks leven heet, wil Europa zo snel mogelijk veroveren. In Amerika is hij bij een groot publiek bekend, hier speelt hij in Melkweg Upstairs voor zo’n honderd man. Dat hij opnieuw moet beginnen met carrière maken vindt hij niet erg. Integendeel: hij leeft hiervoor. Die levenslust is echter niet vanzelfsprekend voor de Amerikaan.

Tekst Meike Jentjens
Foto’s Lisa Maatjens

Hij is moe, vertelt Stell. De dag voor ons gesprek stond hij nog in Berlijn te spelen. Hij sliep die nacht maar anderhalf uur. Dat kwam niet door feesten of ander wild gedrag, maar omdat hij zijn show nabesprak met zijn fans. Dat zijn voornamelijk Amerikaanse studenten of expats die hem kennen van thuis, zegt hij. Na zijn USA-tour met ODESZA wordt hij steeds vaker herkent, als hij de straten van zijn thuisbasis LA bewandelt. Toch heeft hij niet het gevoel dat hij het al gemaakt heeft. Jackson Stell wil meer. 

“Thuis speel ik voor zo’n drieduizend man publiek. Vanavond zijn dat er honderd, denk ik. Het is pas mijn eerste keer hier, natuurlijk. Ik wil een goede eerste indruk maken.” Nu nog gehuld in houthakkersblouse en suède sandalen, lijkt Stell niet nerveus voor zijn debuut in ons land. Toch is optreden voor een kleinere zaal ook niet niks. “Normaal gesproken sta ik met een band op het podium, met zangers en zangeressen. Je kunt dan nog eens lachen met je collega’s, of terugvallen op de grote visuals achter je. Hier ben ik solo, dat maakt het wel intiem.” 

Intiem is ook het woord dat Stell gebruikt als hij vertelt over hoe zijn album tot stand is gekomen. Hij werd een aantal jaar geleden ontzettend verliefd, wat zijn nummers een romantisch laagje heeft gegeven. “6’s to 9’s bijvoorbeeld, dat gaat over je wereld die compleet op zijn kop staat door liefde. Zo wordt de zes een negen: ondersteboven.” 

“De slachtofferrol aannemen heeft geen zin”

Superdream is een enorm persoonlijk album, hoog in de emoties van Stell. “Ik verwerk wat ik meemaak door er nummers over te schrijven. Eerst voel ik een emotie heel sterk, dan komt er als vanzelf een melodie in me op en daarna zing ik langzaamaan wat woorden bij zo’n lied.” Wat hij zoal heeft meegemaakt, is nogal wat voor een 28-jarige. “In 2013 kreeg ik schildklierkanker. Ik werd veel geopereerd in die tijd en werd daardoor ontzettend depressief. Ik kon niet geloven dat uitgerekend ik dit kreeg. Dat was een zwarte periode in mijn leven. Het enige wat ik kon doen, was alles weer positief inzien en doorgaan met wat ik het beste kan. De slachtofferrol aannemen heeft geen zin.”

Nadat Stell genezen verklaard werd, verhuisde hij van Massachusetts naar Los Angeles en focuste hij zich alleen nog op het produceren van muziek. Eerst maakte hij een groot aantal succesvolle remixes van andere artiesten, later begon hij zelf te schrijven. “Ik wilde een statement maken. Ik wilde dat de wereld zou zien wie ik ben en wat ik kan. De dingen die ik heb meegemaakt, wilde ik als een mooi, groot verhaal naar buiten brengen. Een album is dan de meest logische stap. Je kunt in twaalf nummers veel kwijt.”

Dat hij tevreden is met de uitkomst blijkt uit de trots waarmee hij vertelt over Superdream. “Ik had een richting nodig. Na veel zoeken heb ik het gevoel dat ik nu mijn eigen geluid heb gevonden. Dat is iets wat veel artiesten lastig vinden. Ik heb heel veel geprobeerd op muzikaal gebied, voordat ik eindelijk vond dat het goed genoeg was. Dit album is erg persoonlijk. Het nummer Maker, dat ook op Superdream staat, gaat hierover. Ik waardeer het leven nu veel meer dan voorheen.”

Als het om genres gaat, wordt Big Wild vaak omschreven als indie, dance of elektro. Jackson Stell, die er met zijn wilde, lange haren, helemaal niet als stereotype danceproducer uitziet, vindt genres zelf ook maar lastig. “In elektronische muziek komt het karakter van een producer vaak niet goed naar voren. Veel nummers zijn instrumentaal of zonder eigen teksten en stemmen. Dat wilde ik anders doen. Mensen mogen me nu horen, met mijn eigen stem. Op Superdream ben ik rechtdoorzee. Ik wil dat mensen mij leren kennen. Op dit album verwerk ik alles wat ik heb meegemaakt, dat had ik nooit durven dromen.”