Feature

Belgenrinkel: maandelijkse muzikale parels van onze zuiderburen (mei)


6 mei 2021

Het is natuurlijk geen geheim dat er muzikaal ontzettend veel moois wordt gemaakt bij onze zuiderburen. Bovendien beschikt onze Belgische correspondent John over een bijzonder eclectische smaak, dus vroegen we hem om elke maand een aantal vers ontdekte muzikale parels te tippen, zodat jij voor de verandering eens lekker thuis kunt blijven.

Tekst John Van De Mergel

Sophie Speck
De Gentse Sophie Speck brengt met Cold Stone haar vierde, en wat mij betreft, veruit sterkste single uit. De licht mysterieuze, ietwat donkere sfeer die ze hier uitdraagt ligt mij helemaal. Het nummer gaat over loslaten en dat dit verre van eenvoudig is. Het verdriet dat hiermee gepaard gaat, voel je… en zie je natuurlijk ook in de ronduit prachtige video. Qua productie is alles wat voller nu, al blijven de instrumenten subtiel ten dienste van die stem waar ik van bij de eerste noot (back in 2016) helemaal weg van ben. Sophie heeft een wat hees timbre maar kan ook straf uithalen. Nog even vermelden dat Anke Verslype werd gevraagd de drums in te spelen. Met haar jazzachtergrond legt ze op een subliem speelse wijze een schitterende ritmische bodem. Eind juli speelt Sophie voor het eerst live met de nieuwe, vaste bezetting tijdens een livestream-concert. Er zou dit jaar tevens een volledig album aankomen.

Empty Head
België bestaat niet! België is een (ooit noodzakelijke?) constructie bestaande uit Vlaanderen, Wallonië, een Duitstalige gemeenschap en iets dat alles bij elkaar moet houden, genaamd Brussel. Allemaal op zichzelf staande entiteiten die op alle mogelijke vlakken enorm van elkaar verschillen, niets met elkaar gemeen hebben. Geloof het of niet, maar dat er plots een band uit Luik (= Liège = stad én provincie in Wallonië) bekendheid krijgt in Vlaanderen is verre van evident. Cocaine Piss en It It Anita hebben als bij wonder het pad geëffend voor deze Empty Head: een vijfkoppige band die een smeltkroes brouwt van garagerock, grunge en stoner én ook nog eens helemaal ‘vandaag’ klinkt. Enter zijn tweede single plus een zalige videoclip met psychedelische animaties van de hand van de Belgische kunstenaar Gilles Deschamps alias King Rat. Oh, wat zijn die Vlamingen nu pisnijdig, maar gelijk ook héél erg benieuwd naar de officiële debuut-EP die op 14 mei verschijnt.

The Wild Century
Laat mij gewoon verder de psychedelische toer opgaan en ditmaal wél helemaal terugkeren naar de jaren zestig/zeventig. Move On van de band The Wild Century is het compleet tegengestelde van ‘vandaag’. Een diepe bassound, wervelende drums, in reverb gedrenkte gitaren, een vette Hammondorgel en zelfs een stem die uit de oude doos komt. Het geluid is zo rijk dat je helemaal geen toeter nodig hebt om in de juiste sfeer te komen: gewoon je haren losgooien, een wijd bloemenhemd met dito broek aantrekken, die paarse sjaal en sandalen uit de kast halen en je besprenkelen met véél te veel patchoeli. That should do the trick. De derde worp getiteld 5 verscheen begin maart en bevat nog meer om van dat lekkers.

Dans Dans
Wanneer Bert Dockx (Flying Horseman), Fred ‘Lyenn’ Jacques (Lyenn, Lanegan Band) en Steven Cassiers (Dez Mona, DAAU) de koppen bij elkaar steken voor Dans Dans, kan het resultaat niet anders dan subliem zijn. Naiad gaat dromerig van start en creëert op basis van sober ingezette instrumenten een filmische soundscape. Wanneer de storm echter opsteekt, slaat het geluid om in epische postrock, om dan opnieuw zachtjes af te ronden. Het album Zink verscheen op 23 april.

Charles
Niets leuker dan muziekpuristen een kloot aftrekken door aan te tonen dat er aan een programma als The Voice wel talentvolle muzikanten deelnemen. Luister maar eens naar Charlotte Foret, de winnares van de Franstalige (BE) editie van 2019. De twintigjarige dweept met bands uit diverse genres, van Nirvana over The Strokes tot Billie Eilish en Lady Gaga, en gruwelt van hokjesdenken. Op haar laatste single laat ze donkere, vrij bombastische pop horen, terwijl He Knows een intieme, ingetogen piano ballad is. Beide vol gevoel gebracht. En neen, het is niet enkel een stem: Charlotte schrijft haar nummers en teksten wel degelijk zelf.