New Music

Atlas Complex schiet Yak naar de top van het hedendaagse rock-’n-Roll


10 november 2019

Net als de naam van de nieuwe EP, is het verhaal omtrent het fenomeen Yak ook nogal complex. De bandleden twijfelen ieder jaar of ze niet gewoon moeten stoppen met muziek maken als trio. Voor het vorige album moesten ze een hele hoop laten: zanger Oliver Burslem leefde een tijd vanuit zijn auto, drummer Elliot Rawson verloor vaak van de fles en bassist Vincent Davies had überhaupt geen plan voor zijn leven.

Of heeft, want tijdens het laatste gesprek dat we met ze hadden bleken de drie charmante Londense heren nog steeds niet echt te weten wat ze aan het doen zijn. Maar het werkt wel voor ze. Rock-’n-roll kent drie nieuwe topspelers en naast het feit dat ze iedere keer puike platen afleveren, zijn hun shows een vuig feestje dat je niet wil missen.

Ondanks al die twijfels om door te gaan is er een nieuwe EP, die meer gelikt klinkt dan ooit. Het is natuurlijk ook gewoon een goed verhaal: vanuit het as naar de top verrijzen en dan blijven leven alsof je niet zeker bent van een nieuwe dag. Uiteraard gaat Yak door, want de succesformule is gevonden en dat kwam op een natuurlijke manier voor de bandleden. Al eerder werd een nummer van het drietal gebruikt in hit-show Peaky Blinders en het laatste album ontving niets dan lof van verschillende media.

Plakkerige vloer
Over naar de nieuwe EP en zijn titelnummer: Atlas Complex is een gelaagd nummer dat veel zwoeler en zwaarder klinkt dan het eerdere werk van de band. Het openingsnummer van de EP, Am I A Good Man, voegt een psychedelisch en dromerig randje toe aan de relaxte sfeer van de plaat. Ineens sta je niet meer in een donkere kroeg die naar bier stinkt en waar je probeert je voeten van de plakkerige vloer te trekken, maar luister je op een ontspannen zondagmiddag in je luie stoel naar Yak. Als de band met dit gemak en zonder plan een EP voortbrengt van dit kaliber, mag hij nog lang op deze koers varen van ons.