Live

Winnen! Tickets voor een heerlijk huiverend avondje vol murder ballads van The Bullfight (Paard, 15 december)


3 december 2019

De duistere kant van de liefde kwam in november samen in The Murder Ballad Eggs & Marrowbone. Een (inter)nationaal en multidisciplinair project waar onder meer Nick Cave, Mick Harvey tot Henk Schiffmacher, Meindert Talma en Bart Chabot aan meewerkten. De soundtrack wordt dit najaar geleverd door The Bullfight, makers van popnoir om de rillingen van te krijgen.

De band komt op 15 december naar Den Haag voor een show in Paard en wij mogen met The Daily Indie kaarten verloten. Eggs & Marrowbone is een bijzonder project waar in totaal honderd kunstenaars aan mee hebben gewerkt. Het resultaat is een angstaanjagend mooi album en een schitterend boek vol schilderijen, foto’s, tekeningen, collages, etsen en songteksten die allemaal zweven rondom het duistere thema van de crime passionel. Aanstichter van het geheel is Thomas van der Vliet, die er twee jaar aan heeft gewerkt en de laatste weken veelvuldig werd geïnterviewd door onder meer Trouw, de Volkskrant, Lust for Life, Musicmaker, De Nieuwe Revu, Oor, Heaven en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Van de Middeleeuwen tot nu
Fans van eerdergenoemde artiesten, maar bijvoorbeeld ook van David Lynch, kunnen half december hun hart ophalen in Paard. Een avond waar The Bullfight laat horen wat voor donkere zwemen er over de liefde kunnen hangen en hoe die soms ontsporen in moord en doodslag. De murder ballads vormen een folklore genre dat teruggaat naar de Middeleeuwen, waar troubadours al van stad naar stad trokken om liederen te zingen over bloedige taferelen.

Aan de soundtrack van het album werktet The Bullfight met onder meer Birgit Schuurman, Suze Terwisscha, Lizet Vink en Mark Ritsema samen. Voor een schaduwrijke verzameling stemmige muziek die in Nederland op een of andere manier niet al te veel ruimte krijgt. Mocht iemand ons uit kunnen leggen waarom: graag, want the art of the murder ballad – en Eggs & Marrowbone in het bijzonder – is een schitterende totaalbeleving en eentje die tot de verbeelding spreekt.

Naar de show?
In de Rotterdamse boekenwinkel Donner is momenteel een expositie te zien rondom Eggs & Marrowbone. De kunstwerken en de muziek zijn duister, soms wat luguber, naargeestig en griezelig, maar wel om van te smullen. Want zoals de dag, hoort ook de nacht bij het bestaan. Murder ballads zijn precies hetgeen wat je nodig hebt om je aan te verkneukelen tijdens deze donkere dagen. De tragedie van het leven; rauw, vuig, vol rafelrandjes, bitterzoet en bekleed met een nostalgische fantasieën. Want het gaat niet alleen om vergiftigingen en neergestoken echtgenotes, bij het zien van een leeg en guur landschap hoor je de violen en de muziekdoos al aanzwellen.

Nieuwsgierig naar het boek en wil je graag de liveshow van The Bullfight zien? Dan hebben wij een denderende actie lopen, want wij kunnen je naar de show van de Rotterdamse band sturen in PAARD. Als je vóór 12 december een mailtje stuurt naar ricardo@thedailyindie.nl, dan kun je zomaar een avondje heerlijk huiveren in Den Haag.


WEBSITE PAARD | FACEBOOK-EVENT | TICKETS