Feature

Voorpublicatie: Luisteren &cetera (The Kinks)


9 november 2016

The Daily Indie publiceert een hoofdstuk uit het nieuwe boek Luisteren &cetera van Pieter Steinz en  Bertram Mourits. Het nieuwe boek maakt een web van de popmuziek in de jaren vijftig en zestig. Hieronder vind je  een begeleidende tekst van Mourits, de voorpublicatie van een hoofdstuk uit het boek over The Kinks en daarna een speciale playlist die bij dit hoofdstuk hoort!

Bertram Mourits:
‘No man is an island’, schreef de Engelse dichter John Donne in de zeventiende eeuw. Voor de muziek geldt hetzelfde: popartiesten worden beïnvloed door popartiesten, en beïnvloeden weer andere popartiesten. Platen borduren voort op andere platen, en dat was al zo lang voordat coveren en samplen gemeengoed werden.

Ray Charles mengde gospel en wereldse blues, Elvis Presley de country- en wat toen nog ‘race’-muziek heette, waarmee hij was opgegroeid. Bob Dylan wilde Woody Guthrie zijn, The Beatles beter dan The Beach Boys en andersom. De Stones kopieerden de blues uit Chicago en van de Mississippi, Bob Marley vertraagde de Jamaicaanse ska, waarna The Specials en Madness het tempo weer omhoog gooiden. De punk verliet zich op The Velvet Underground, net als The Strokes later. De hiphop zwoer bij James Brown, en dat deed ook Prince (die bovendien dol was op disco). De eerste house-dj’s transformeerden Kraftwerk, net als de triphop van Portishead en Massive Attack. Elk jaar is er wel een nieuwe Dylan, een nieuwe Beatles, een nieuwe U2 of een nieuwe Marvin Gaye.

Dit is het idee achter Luisteren &cetera. Het web van de popmuziek in de jaren vijftig en zestig. We hebben een rondreis gemaakt door de popmuziek aan de hand van ‘platenwebben’: muzikale schema’s rondom een baanbrekend album waarin de schatplichtigheid en invloed van belangrijke popartiesten zichtbaar worden gemaakt. Geen encyclopedische informatie met wetenschappelijke pretenties, maar de uitwerking van de kreet: ‘Als je dat mooi vindt, dan moet je dit eens luisteren.’

Luisteren &cetera verschijnt in november, meer informatie is hier te vinden bij Atlas Contact.Voorpublicatie Luisteren &cetera:

Luisteren &cetera
The Kinks Playlist