New Music

Volgt De Tijd: de zachte tokkelpoëzie van Het Gloren gaat vandaag bij ons in première


4 april 2017

Tussen al het gitaar- en synthgeweld, vinden wij het op ons kantoor ook weleens fijn om even gas terug te nemen en ons rustig mee te laten voeren op de strelende tokkels van akoestische gitaren. Uitgerekend op zo’n moment kwam er een mailtje van Floris Schrama AKA Het Gloren binnengevlogen: of wij zijn beeldschone liedje en video in première wilden laten gaan. Volgt De Tijd, waarin hij een groentekastje een jaar lang heeft gefilmd en de beelden verwerkt heeft tot een video.

Het Gloren is een project van de Delftse singer-songwriter Floris Schrama, die eind mei zijn album Overvloed uitbrengt in EKKO. Na zijn debuutalbum Glorie123 is hij een nieuwe ontdekkingstocht gestart, eentje naar het ‘meer-meer-meer-gevoel’ van de mensheid. The Daily Indie is nieuwsgierig naar zijn album, de clip en zijn releasefeestje in EKKO op 28 mei en besloot Schrama een aantal vragen te stellen.

Eerst een wat meer over die videoclip, hoe heb je deze gemaakt? 
“Het is de registratie van een webcam op een groentekasje op het land van mijn vader waar ik mij heb teruggetrokken om nieuwe nummers te schrijven en visueel te schetsen. Een jaar lang heb ik iedere dag één of meerdere print-screens gemaakt van de webcam, die live te volgen was op www.hetgloren.nl. Kort gezegd wilde ik in het kasje mijn eigen snelheid van leven afzetten tegen die van Moeder Natuur.”

En die plaat: met wie heb je die allemaal gemaakt.
“Overvloed is opgenomen met de Utrechtse band Servië, waarin onder meer Tom 
Gerritsen van T.S. Elliot Appreciation Society speelt. Het is een rauwe, eerlijke en ongepolijste plaat geworden, opgenomen bij New Ground Studio in Utrecht. Met bijdragen van Paul Hoek en Wouter Kors van We vs Death. Op dit album onderzoekt Het Gloren onze onstilbare drang naar meer. De honger en het vreten. Het lijkt ingebakken in de mensheid. Het Gloren bezingt met veel liefde het heerlijke lichaam van Moeder Aarde. Over zaad en bloemen. Over een volmaakte eenvoud. Over een volmaakte schoonheid. Een ode aan de twijfel. Leve het leven en leve de dood!”

 

 

Over het releasefeestje: wat kunnen we daar allemaal verwachten?
“Zondag 28 mei is dus het releasefestival in EKKO, dan zal het nieuwe album officieel uitgebracht worden. Naast Het Gloren, en de Serviërs, zullen hier nog meerdere bands en performers gaan optreden, verspreid over twee podia. Allemaal geselecteerd op hun eigenzinnigheid en relativering. De eerste namen zijn: Paul Hoek, Saint Helena Dove, The Avonden en Bernke Klein Zandvoort.”

Meer over het festival vind je hier