Live

Van Efterklang tot DM Stith: Cross-Linx belooft weer een betoverende editie te gaan worden (02 t/m 05 maart)


3 februari 2017

Cross-linx
2 tot en met 5 maart
Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Amsterdam

Nog een maand en dan zitten we weer midden in het grote Cross-Linx-weekend! Het jaarlijkse indie-classical festival reist via Eindhoven naar Groningen, Rotterdam en Amsterdam. Een festival dat buiten de lijntjes kleurt met acts die elkaar muzikaal aanvullen en elk jaar weer weten te verrassen. The Daily Indie duikt dieper in het programma en licht een aantal favoriete artiesten uit

Voor de editie van 2017 staat een bont gezelschap van Ane Brun & Zapp4, Hauschka, Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra, My Brightest Diamond, Vandryver en Perforator op het programma. Een rijtje avant-gardistische pop en kruisbestuivende genres die elke bezoeker gaan verrassen dit jaar. Cross-Linx daagt hun bezoekers uit en presenteert een palet van muzikale smaken waar voor iedereen iets te ontdekken valt.

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra
Naar deze speciale uitvoering van LEAVES – The Colour Of Falling, kijken wij al een heel tijd uit! Vorige zomer brachten wij namelijk nog een song van dit project in première. Met LEAVES heeft de band een zeer ambitieuze indie-opera geschreven die haast gemaakt lijkt te zijn voor Cross-Linx. Wat wij er in juni 2016 over schreven: “Aan de hand van deze plaat blijft Efterklang bezig met hun zoektocht binnen vooruitstrevende en grenzeloze muziek. Met dit nieuwe album kleurt de band opnieuw een grijs en onbekend gebied in. Een zeer avontuurlijk project, dat weer uitstekend past binnen de stijl van de Deense muzikanten. Prachtige percussie, synthesizers die van alle kanten op je af komen, subtiele basloopjes en de bezwerende zanglijnen zorgen voor een overrompelende ervaring.”

 

Ane Brun & Zapp4
De onbetwiste headliner van Cross-Linx is dit jaar de Noorse singer-songwriter Ane Brun. Voor deze editie werkt ze samen met het Nederlandse strijkkwartet Zapp4. Dat kan haast niets anders dan een betoverende show worden als je bedenkt hoe het al klinkt zonder een kwartet.

 

Hauschka
Liefhebbers van experimentele pianomuziek gaan bij de Duitse componist Hauschka (Volker Bertelmann) een mooi concert tegemoet. Liefhebbers van bijvoorbeeld Nils Frahm zullen als een blok vallen voor de betoverende pianoklanken die hij mengt met elektronische invloeden. De vijftigjarige componist uit Düsseldorf schrijft regelmatig soundtracks voor uiteenlopende films. Als je zijn werk hieronder of op Spotify beluistert, snap je direct waarom.

 

My Brightest Diamond
Ergens tussen de muzikale ruimte van St. Vincent, Bat For Lashes en David Byrne vind je een van de meest eigenzinnige artiesten van dit moment: Shara Worden van My Brightest Diamond. De Amerikaanse multi-instrumentalist weet de undergroundinvloeden van haar woonplaats New York te combineren met de ervaringen van haar klassieke muziekopleiding en heeft daarmee onder meer de harten gestolen van Bon Iver, Sufjan Stevens en The National. Met vier albums heeft ze tijdens Cross-Linx genoeg moois om uit te putten en aangezien het al weer even geleden is dat ze iets uit heeft gebracht en er op Facebook berichten verschenen uit de studio, zit er misschien ook wel wat nieuw werk bij!

 

DM Stith
DM Stith – ofwel David Michael Stith – wist met zijn debuutalbum Heavier Ghost in 2009 een groot publiek aan zich te binden. Strijkers en hoornen verweven zich met gitaar en piano, die dicht op de stem van Stith zitten. In de pers was er niets dan lof voor dit album, maar toen bleef het jaren stil rondom de muzikant. In 2010 speelde hij nog in de band van Sufjan Stevens en in 2015 speelde hij sinds jaren weer eens een aantal live-shows. Vorig jaar kwam zijn plaat Pigeonheart uit en dit jaar gaat de muzikant uit Brooklyn dus eindelijk weer eens op tournee.

 

Unremembered Orchestra
Cross-Linx zou Cross-Linx niet zijn als er niet nóg iets speciaals op zou worden gevoerd. Dit jaar gaat het stuk Unremembered van Sarah Kirkland namelijk in première tijdens het festival. Unremembered is een vervolg op Penelope (dat nog een 8,2 ontving op Pitchfork), waarvoor Kirkland samenwerkte met DM Stith, Shara Nova (My Brightest Diamond) en Padna Newsome, die de karakters hun eigen stem geven. En laat die toevallig nu net ook op het festival aanwezig zijn! Het Proust-achtige stuk gaat over onschuld, herinneringen en klinkt hemelstrelend met zijn sprookjesachtige arrangementen. Het Unremembered Orchestra staat onder leiding van dirigent Hans Leenders en bestaat uit het Doelen Ensemble en Codarts Ensemble.

 

Tickets
Houd overigens onze site in de gaten, want binnenkort gaan we mooie kaarten verloten voor alle steden waar Cross-Linx langstrekt van 2 tot en 5 maart.

DATA
02 maart
Cross-Linx Eindhoven
03 maart – Cross-Linx Groningen
04 maart – Cross-Linx Rotterdam
05 maart – Cross-Linx Amsterdam

Meer informatie: www.cross-linx.nl
Tickets: http://www.cross-linx.nl/tickets/