TDI Tipt

TDI TIPT: de ‘je-blijft-maar-scrollen-door-toffe-bands-line-up’ van Valkhof Festival (15 t/m 21 juli)


5 juli 2017

 

Meters maken op je muis om een week lang (gratis!) livemuziek door te spitten. Volgende week zaterdag begint in Nijmegen namelijk weer Valkhof Festival! Nu is de line-up altijd breed en kwalitatief sterk, toch wil je even de krenten uit de pap halen van de ruim 120 acts. Laat ons dat daarom doen voor je, met de zes niet-te-missen-bands van 15 tot en met 21 juli.

Traditioneel staat het festival geprogrammeerd tijdens de roemruchte Vierdaagse. Alleen de laatste drie jaar speelden Bazart, together PANGEA, John Coffey, Unknown Mortal Orchestra, Protomartyr, Die Nerven, Klangstof, Pumarosa, The Soft Moon, The Growlers, Communions, The Holydrug Couple, Tijuana Panthers, Klaus Johann Grobe, Skaters en Timber Timbre. Dit jaar spelen onder meer Canshaker Pi, Amber Arcades, Pip Blom, Meatbodies, The Homesick, The Amazons, Iguana Death Cult, Altin Gün, Luwten, 45ACIBBABIES, Jo Goes Hunting, IDLES, The Mauskovic Dance Band en Moon Moon Moon.

Kortom: er is ieder jaar genoeg te ontdekken, Nijmegen is een super toffe stad en het is de hele week sowieso al één groot feest.

The Moonlandingz
Op Eurosonic brak de band Groningen af en werd er nog weken over nagepraat. Afgelopen april deed de band dat nog eens lichtjes over in Paradiso. Ja, Lias Saoudi en Saul Adamczewski weten wel hoe ze reuring veroorzaken met hun denderende muziek. Het duo doet dat namelijk ook al jaren met dat andere bandje van ze: Fat White Family. Voor de debuutplaat Interplanetary Class Classics dook de band met Sean Lennon in zijn New Yorkse studio om een buitenaardse plaat op te nemen. Er gebeurt van alles: van Yoko Ono die een moppie meeschreeuwt op This Cities Undone tot de dreigende synths en gitaren op het gotisch gewelfde nummer Black Hanz. Live niet minder spectaculair vertolkt kunnen we je vertellen.
Zaterdag 15 juli – 22:00 uur

 

 

Bruxas
Deze band zou eigenlijk helemaal niet op Valkhof spelen, maar we zijn maar wat blij dat vriendjes Jacco Gardner en Nic Mauskoviç op Valkhof spelen met hun nieuwe band Bruxas. Wij zitten er vanaf de eerste dag al vol bovenop en interviewden de band over debuut-EP Más Profundo. Dit exotische duo vertelde onder meer tegen ons: “Ik was binnen mijn muziek al behoorlijk met sfeer bezig, met filmmuziek en dat soort dingen, dus ik vond het heel fijn om nu, binnen dit format, een sfeer op te bouwen. Je kunt mensen, juist als ze aan het dansen zijn, meenemen in bepaalde omgevingen en zo dat psychedelische toevoegen.” Bereid je dus maar voor op een vervreemdend lekker dansfeestje in Nijmegen.

 

J. Bernardt
Mr. Bernardt is snel carrière aan het maken met zijn debuutalbum Running Days dat vorige maand verscheen. Ondertussen staat hij op menig groot festival in Nederland, waar hij ook de eerste mooie zaaltjes uit begint te verkopen. Even voor de duidelijkheid: we hebben het over Jinte Deprez, die je mogelijk wel kent van zijn andere bandje: Balthazar. Onlangs interviewden we de Belgische muzikant nog uitgebreid over zijn nieuwe project. Triphop, white soul en R&B: het is allemaal te vinden bij Deprez, die uiteraard zijn diep donkerbruine stem niet op het nachtkastje heeft laten liggen voor dit project. Ook de knetterharde drumbeats, kartonklinkende gitaren en sophisticated synths zijn van de partij. Zwoele en meeslepende muziek voor tintelende zomeravonden: laat Deprez de komende maanden je gids zijn.
Dinsdag 18 juli – 20:00 uur

 

HER
Je kunt hem na J. Bernardt direct lekker doortrekken met HER. Deze zuiderburen van onze zuiderburen zitten op dezelfde muzikale golflengte met hun tegendraadse basloopjes en doordachte drumgeluiden. Als je ergens een sticker met ‘aanstekelijke indiepop’ op wilt plakken, dan is het deze band. HER doet ons denken aan Jungle, Ben Khan, Chet Faker en een beetje Glass Animals. Slim gearrangeerde liedjes, gemaakt voor grote zalen en zonovergoten festivalweides. Ze zullen waarschijnlijk niet meer op hun benen kunnen staan in de avond, anders zou HER’s muziek alle Vierdaagse-lopers een goede en legale energieboost kunnen geven. En – klikken op eigen risico – want zie dat “all I need is five minutes” maar weer eens uit je hoofd te krijgen. Onmogelijk!
Dinsdag 18 juli – 21:30 uur

 

Gaye Su Akyol
Anatolische zang, invloeden uit de postpunk, oriëntaalse strijkers tot en met het vuur van de Turkse protestzangeres Selda: in de bonte wereld van Su Akyol mengt alles als een in smeerolie gedoopte sleutel in verroeste sleutelgaten. Gemende west-oosterse psychedelica krijg je zelden zo groovy, onverwachts en strak als bij deze act. De in Istanbul geboren en tot antropoloog opgeleide zangeres noemt haar muziek zelf Turkish art rock: wat misschien wel de beste omschrijving is. Haar band Bubituzak is al jaren een parel van de Istanbulse underground en ondersteunt de poëtische teksten van Gaye Su Akyol. Zin in een muzikale verrassing? You know what to do!
Donderdag 20 juli – 20:00

 

Aldous Harding
Dit is stiekem misschien wel onze grootste tip: Aldous Harding gaat een grote worden, let maar op. Ze is getekend bij het zeer prestigieuze 4AD-label (The National, Deerhunter, Grimes, Future Islands), schrijft het ene na het andere bloedstollende nummer, bracht een paar jaar geleden haar zelfgetitelde debuutplaat uit en dit jaar Party. Een plaat over liefde, verlies en alles daartussen. Live weet de artieste dat bizar intrigerend te vertolken. Er zijn veel artiesten die opgaan in hun eigen muziek, maar Harding is daarin een klasse apart. De spectrale en mysterieuze 27-jarige Nieuw-Zeelandse verovert met haar hypnotische folk de wereld stapje voor stapje. Met muziek die zeer geschikt is voor liefhebbers van onder meer PJ Harvey, aangezien haar laatste plaat ook is geproduceerd door de Harvey’s rechterhand John Parish. Ze streelt, ze bijt, is charismatisch en werd onlangs nog mooi samengevat in één zin door The Guardian: ‘Aldous Harding: the New Zealand folk singer who’ll put a spell on you.
Woensdag 19 juli – 21:00 (DEZE SHOW IS HELAAS GEANNULEERD)


 

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT