New Music

TDI Radar: waan je een melancholieke cowboy met de Estlandse americana van Holy Motors


19 augustus 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Estlandse band Holy Motors, bewijs bij uitstek dat de betere americana helemaal niet uit Amerika hoeft te komen.

Wie of wat is Holy Motors?
Een band uit Estland dus. Die zien we hier niet zo vaak, of het moet een verdwaalde act tijdens ESNS zijn. Wat Holy Motors nog meer bijzonder maakt, is dat je bij een blinde luisterbeurt de band eerder een paar duizend kilometer verder op de wereldkaart zou plaatsen. Holy Motors specialiseert zich in americana en dan vooral het rasechte soort waarvan je zou zweren dat het uit de diepste krochten van de heartlands komt. Maar niets is minder waar. Het is dan ook niet gek dat de band al enig bescheiden succes vond in Amerika, maar wat ons betreft kan de band hier ook hoge ogen gooien.

Dat lukte internationaal al met debuutalbum Slow Sundown uit 2018, dat door Stereogum werd uitgeroepen tot album van de week. Daarop heeft de band zijn eigen sound al goed gevonden, denk aan een mengeling tussen americana en shoegaze. Met als hoogtepunt het prachtige Sleeprydyr, dat eindigt met een minutenlange gitaarsolo die leadgitarist Lauri Raus nog net niet uit zijn tenen lijkt te persen. Maar als de eerste singles van de in oktober te verschijnen tweede plaat Horse enige indicatie zijn, heeft dat album alles in zich om dit debuut te overtreffen.

Op de vooruitgesnelde nummers klinkt het alsof de band zijn sound nog meer verfijnd heeft. Zangeres Eliann Tulve, die als een cowboy op de cover poseert, klinkt overtuigender als een southern belle dan ooit tevoren en de gitaren twinkelen op een heerlijk meeslepende manier. Als het nummer Country Church je niet doet verlangen naar een lekker lome roadtrip langs allerlei slaperige Amerikaanse stadjes, dan weten wij het ook niet meer.

Voor fans van:
Angel Olsen, Courtney Barnett en Kurt Vile.

Fun fact:
De bandleden hebben duidelijk ook een cinefiel in zich. Op zijn Bandcamp-pagina geeft de band een shout-out naar de film Mystery Train, van de uiterst coole indie-regisseur Jim Jarmusch. Maar ook de bandnaam is een directe verwijzing naar het witte doek: Holy Motors is een film uit 2012 van de onnavolgbare Franse cineast Leos Carax, waarin een man die allerlei verschillende gedaantes aan kan nemen in een limousine door Parijs wordt gereden om voor een schimmige opdrachtgever opdrachten met een onduidelijk doel te voltooien. Dan is hij een zwerver die bloemen eet, dan een oud vrouwtje, dan een vader die zijn dochter naar huis brengt. Oh, en hadden we al gezegd dat Kylie Minogue in de film speelt? Als dat allemaal te filmhuis klinkt, check dan in ieder geval even deze geniale scène waarin de man een bende accordeon-spelers door een straat leidt, wat een van de fijnste muziekmomenten in een film van de laatste tien jaar is.

Voor in je playlist:
Debuutalbum Slow Sundown is als geheel zeker aan te raden, maar wie vooral een blik op de toekomst van Holy Motors wil werpen, die kan terecht bij de singles Country Church en Endless Night. Daarvan vinden wij Endless Night de mooiste, een prachtig lome ode aan de, je raadt het nooit, eindeloze nachten die je als band op een tour ervaart

Steuntje in de rug:
Het nieuwe album Horse is te pre-orderen via de site van Wharf Cat Records, of via Bandcamp, waar je ook de andere releases van de band kan vinden.