New Music

TDI Radar: dagdroom jezelf alvast in de moshpit bij het Schotse postpunkduo MEMES


4 augustus 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de droge ‘laptoprock’ van het Schotse duo MEMES.

Wie of wat is MEMES?
MEMES is een rockduo bestaande uit de neven John en Paul McLinden, beiden afkomstig uit Glasgow, die hun eigen sound dus beschrijven als ‘laptoprock’. Nu moet je hierbij niet aan Sleaford Mods-achtige taferelen denken waarbij vrijwel alles uit een doosje komt, op het podium hebben de neven een (bas)gitaar in handen, waarbij een laptop dus alleen verantwoordelijk is voor de drums. Waarom daarvoor gekozen is? Naar eigen zeggen vooral omdat het tweetal ooit gelezen had dat een laptop voor ‘beats’ gebruiken een enorm slecht idee was, dus zetten ze er op uit het tegendeel te bewijzen.

Die gortdroge mentaliteit schijnt ook door in de muziek van het tweetal, die met kort en bondige songtitels als Blah Blah Blah en So What je al een redeiljk idee geven wat je kan verwachten. John praatzingt over zijn frustraties of maakt geestige observaties, terwijl de riffs samen met de laptop-beats langzaam meer ontsporen. Dat duurt allemaal vrijwel nooit meer dan twee minuten, voorlopig tikt alleen het corona-anthem Cheer Up de vier minuten aan. Dat nummer biedt dan ook een uitstekend visitekaartje voor de band. De droogkomische tekst, waarin John allerlei wereldleiders de opdracht geeft maar even op te vrolijken, heeft alleszins meeschreeuwpotentie en de instrumentatie bewijst dat ‘laptoprock’ helemaal geen slecht idee hoeft te zijn.

Voor fans van:
IDLES, Shame en T.V. Priest.

Fun fact:
Doordat het internet vol staat met, jawel, memes, mag MEMES wel in de hall of fame van moeilijk op te zoeken bandnamen. Een tip van onze kant: met “band Glasgow” er achter kom je een heel eind. Maar dat terzijde, als we de heren op hun woord moeten geloven, heeft de bandnaam helemaal niks met internet-memes te maken. John en Paul wilden gewoon allebei vertegenwoordigd zijn in de bandnaam: ME en ME.

Voor in je playlist:
Vorig jaar bracht MEMES zijn eerste, self-titled EP uit, met Cheer Up als afsluiter. Die is sowieso de moeite waard, maar als we één nummer in de spotlight moeten zetten is dat Oll Korrect. In minder dan twee minuten geven een stampende riff en uitzinnige geschreeuwde vocalen je een energie boost van jewelste.

Steuntje in de rug:
Muzikaal gezien kun je MEMES vooralsnog alleen steunen via de bekende streamingkanalen. Wel is er een kans dat je de band binnenkort in persoon kan steunen, de band staat namelijk op het programma van Misty Fields, Indiestadt én Left Of The Dial. De shows van de band op die festivals klinken stuk voor stuk als een ideale locatie voor de eerste moshpit in tijden, fingers crossed!