Feature

TDI EXPO: illustrator én masker-maker Mirjam Vesters maakte onze gloednieuwe profielfoto


13 september 2017

Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gezien, we hebben weer een verse profielfoto op onze social media! De laatste keer hadden we de eer om dat Munir de Vries een illustratie voor ons maakte. Dit keer ontworpen door de Eindhovense illustrator (én masker-maker!) Mirjam Vesters. We stellen haar graag aan jullie voor.

Hoi Mirjam, waar ben je momenteel mee bezig?
‘”Ik ben een zine aan het maken over een kat die is geboren in het verkeerde lichaam, namelijk in dat van een hond. Ik ben op dit idee gekomen omdat ik las over de Basenji. Dat is een hondenras dat zich zeer katachtig gedraagt. En ik vond het wel interessant om na te denken over hoe deze Basenji omgaat met zijn struggles. Deze zine ga ik op 29 en 30 september op de Drawing Days in Gent verkopen met mijn vorige zine: You Smell Like Onions. Hierin voeren verschillende sprookjesfiguren gesprekken met hun therapeut over hun problemen. Bijvoorbeeld de wolf, die het moeilijk vindt dat de meisjes die hij tegenkomt in het bos niet meer op kijken van zijn exhibitionisme, en de prins van Assepoester die vertelt over zijn uit de hand gelopen voetfetisj. Verder werk ik aan een nieuw T-shirt voor de band Mexican Surf. Nadat ik een poster had ontworpen voor een van de optredens, heeft de band mij gevraagd een T-shirt te ontwerpen.”

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou ongeveer uit?
“Ik werk een aantal dagen in de week als freelance grafisch ontwerper bij verschillende kranten. Daarnaast werk ik vaak aan eigen producten, zoals T-shirts, zines en stickers. Deze verkoop ik vervolgens op markten en in mijn webshop. Maar ik werk ook graag in opdracht. Ik vind het vooral leuk om opdrachten voor bands te doen, omdat ik vind dat mijn stijl daar goed bij past.”

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
Toen ik zes jaar was, heb ik een tekenwedstrijd gewonnen van Kids For Animals, wat een grote indruk op mij maakte. En dat was voor mij het moment dat ik besloot dat ik van tekenen mijn beroep wilde maken. Ik ben over het algemeen vrij gesloten en laat niet gauw mijn twisted gevoel voor humor zien. Dus mijn grappen blijven meestal een beetje in mijn hoofd hangen. Maar door middel van mijn illustraties kan ik deze veel makkelijker kwijt. Dat vind ik het leukst aan illustreren: je kunt er heel veel van jezelf in kwijt.”

Kan je ons wat vertellen over de profielfoto die je voor ons hebt ontworpen?
“Ik heb het publiek van een concert getekend. Ik wilde graag de positieve vibes van naar een optreden gaan weergeven. In de illustratie zitten een aantal verwijzingen naar verschillende artiesten en albumcovers die ik tof vind. Bijvoorbeeld het monster vooraan, dat in een hand bijt is een verwijzing naar de together PANGEA-cover van Badillac. En de aardbei rechtsboven met verschillende ogen en tandjes is een verwijzing naar de cover van het album Floating Coffin van Thee Oh Sees. Ik heb de illustratie volledig met de hand gemaakt, met aquarel. Dit is mijn eerste project dat ik volledig in aquarel heb gedaan. Ik werkte eerst voornamelijk met stift. Maar met aquarel kun je een betere expressie in de tekening leggen en vloeit alles veel mooier in elkaar over. Ik vond dit een goed moment om hiermee te experimenteren.”

Op welk project ben je het trotst?
“Als sideproject ben ik veel bezig met het maken van maskers. Ik heb ooit handpoppen leren maken door middel van een YouTube-tutorial. Een paar jaar later kwam ik op het idee om maskers te gaan maken, maar omdat ik hier geen tutorials over kon vinden, heb ik het mezelf geleerd met vallen en opstaan. Ik werk hierbij trouwens nooit met een schets, maar ik begin gewoon te werken en ik kijk al doende wat voor toevoegingen of aanpassingen het masker nog nodig heeft. Ik vind het sowieso altijd heel leuk om ambachtelijke technieken te leren en deze vervolgens te gebruiken om iets in mijn eigen stijl te maken. Zo ben ik bijvoorbeeld ook bezig met houtsnijden leren, dat is eigenlijk beeldhouwen uit hout. Bij de cursus zitten verder alleen maar gepensioneerden, maar dat vind ik juist wel gezellig, haha!”

Wat wil je ooit nog eens ontwerpen/illustreren?
“Ik zou heel graag eens een muurschildering willen maken. Ik heb weleens aan eentje meegewerkt, maar toen kreeg ik een eigen plekje op de muur en was mijn illustratie slechts een onderdeel van een groter geheel. Verder heb ik ook wel muurschilderingen in opdracht gedaan, voor kinderslaapkamers. Maar ik zou heel graag eens eentje willen maken in mijn eigen stijl. Het lijkt mij tof om een keer zo groot te kunnen werken. Verder lijkt het mij heel tof als mijn maskers gebruikt zouden worden in een videoclip of iets dergelijks.”


Poster Mexican Surf

Welke sites (of andere media) gebruik je om op de hoogte te blijven / inspiratie op te doen?
“Ik haal altijd veel inspiratie uit het artwork van albumcovers en posters. Zo is het artwork van The Wytches altijd echt sick! De posters van Vera Groningen vind ik ook altijd fantastisch. Daarnaast houd ik websites als Adult Swim altijd wel in de gaten, uiteraard ben ik ook fan van Rick & Morty! Oh, en voor mijn maskers haal ik een groot deel van mijn inspiratie uit rare Japanse reclames op YouTube. Daarin dragen de mensen ook vaak grote maskers en die commercials slaan meestal nergens op. Ik kan mij daar uren mee vermaken.”

Check de website van Mirjam, voor meer designs en haar webshop.
Nog meer TDI EXPO? Lees ook ons interview met Munir de Vries, de ontwerper van onze vorige profielfoto.