Feature

STAFF PICKS: Dit mag je niet missen deze lente


4 maart 2016

Festival
Beaches Brew

Als er één reden is om nu alvast een vliegticket voor een zonnige vakantie te boeken, dan is het wel het Italiaanse festival Beaches Brew. Overdag relaxen de artiesten samen met het publiek op het strand. Elke dag wordt aan zee afgesloten met optredens die tot laat in de avond doorgaan. Die samenkomst van muzikanten en muziekliefhebbers is ook wat dit festival zo bijzonder maakt. Ook niet onbelangrijk: de toegang is volledig gratis. Op het affiche van de aanstaande editie – de vijfde alweer – prijken onder meer Suuns, White Fence en Ty Segall and The Muggers. Het festival vindt plaats van 6 tot en met 10 juni in het kustplaatsje Marina di Ravenna.

Shop
Damage Playground

Damage Playground is een van de redenen waarom Rotterdam-Zuid zich de laatste tijd voorzichtig ‘een hippe buurt’ begint te noemen. De winkel is gelegen naast metrostation Rijnhaven en verkoopt kleding, magazines, boeken, kunst, platenspelers en platen. Ook dubbelt het als atelier en expositieruimte. Damage Playground startte als webshop, maar begon in 2012 ook op een fysieke locatie. Een echte aanrader als je eens weg wil uit de deprimerende, altijd door dezelfde zaken gedomineerde winkelstraten van Rotterdam. Damage Playground valt goed te combineren met een bezoekje aan de bars en restaurants in de wijk Katendrecht.

 

Serie
Les Revenants

In de Franse tv-serie ‘Les Revenants’ (in Nederland uitgegeven als ‘Rebound’) staan overledenen op uit de dood. De sinistere serie speelt zich af in een geïsoleerd bergdorpje, waar allerlei onverklaarbare gebeurtenissen verwijzen naar een onheilspellende geschiedenis. De dramaserie ademt een beklemmende Twin Peaks-achtige sfeer, door zijn indrukwekkende combinatie van mysterieus beeld, subtiel acteerwerk en de spooky soundtrack van Mogwai. Het eerste seizoen werd al uit 2012 vertoond op het Franse Canal+ en won een Emmy Award. Jaren later werd de serie ook in Nederland op DVD uitgebracht, maar hij werd slechts bij een klein publiek opgemerkt. In de tussentijd verscheen ook het tweede seizoen.

Boek
Het Is Maar Bloed

Jerry Hormone (1982), de alias van Jeroen Aalbers, is niet alleen schrijver, maar ook behoorlijk rock-‘n-roll. Hij speelde in punkbands als Anne Frank Zappa en The Apers, speelde op Lowlands en toerde onder andere door de Verenigde Staten. Onlangs maakte hij echter zijn literaire debuut met zijn verhalenbundel ‘Het Is Maar Bloed’. Vrij expliciet beschrijft Hormone hier vijftien verhalen over akelige personages die het lichamelijke en geestelijke geweld omschrijven dat we elkaar, maar ook onszelf, aandoen. Hormone maakt hiernaast ook nog eens het literaire tijdschrift Strak, en nam kortgeleden een plaat op met onder meer Dave von Raven van The Kik. ‘Het Is Maar Bloed’ is niet in elke winkel verkrijgbaar; sommige boekhandelaren vinden de omslag namelijk niet geschikt om te verkopen in hun winkel.

Film
B-Movie

De Brit Mark Reeder verruilde eind jaren ’70 zijn thuisstad Manchester voor West-Berlijn. In dit toen nog ruige deel van Berlijn heerste in de jaren voor de val van de muur een bruisende creatieve cultuur, veelal geïnitieerd door krakers en punkers. Experimentele Neue Welle-bands als Malaria!, Die Toten Hosen en Die Ärtze beleefden die periode in Duitsland hun hoogtijdagen en Reeder, die kende ze allemaal. Ruim dertig jaar later, in 2015, verscheen zijn documentaire ‘B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979 – 1989’. Deze film geeft een weergave van een grimmige periode vol rellen, met rebellerende jongeren zich ironisch hesen in nazitenues, maar uiteindelijk toch vooral een romantische, vrije en creatief zeer rijke tijd.