New Music

Spiritualized heeft met Here It Comes (The Road) Let’s Go het mooiste liedje van de maand uitgebracht


20 augustus 2018

Bands die na bijna dertig jaar nog adembenemende muziek uitbrengen: die kom je niet elke dag tegen. De 52-jarige Jason Pierce (van Spacemen 3) weet met Spiritualized de nekharen nog steeds recht overeind te krijgen. Het achtste studioalbum And Nothing Hurt wordt er eentje om naar uit te kijken in september, want Here It Comes (The Road) Let’s Go is een orkestrale meezinger van jewelste.

Alweer sinds 1990 maakt Pierce muziek onder de naam Spiritualized, waarbij in 2012 het laatste werk van de band verscheen met Sweet Heart Sweet Light. Mocht je de band nou nog niet zo goed kennen, luister dan alsjeblieft eens naar het Spiritualized-hoogtepunt uit 1997: Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space. Samen met zijn space-rockende band begeef je je altijd in een ruimtelijk niemandsland, zijn muziek is zo licht en los van de zwaartekracht dat je als vanzelf opstijgt. Al het vlees en bloed in je huid verandert in lucht en in een onbekend sterrenstelsel pik je de sterren van de hemel met Spiritualized.

Op de nieuwe single zingt hij met een ongelooflijk mooie en stromende zanglijn een klein liedje over de weg naar zijn huis, zijn thuis in de glooiende heuvels. Met dezelfde emotie, drama en melancholie die zijn allerbeste liedjes kenmerkte. Dobberend in een ruimteroeiboot zingt hij de route naar zijn huis:

Take the road down to the stream
Be sure to keep your licence clean
Better slow down for the lights
There’s a cop up there who sits up all night
Take the hill in second gear
And you can see my house from here
And the way my heart is beating
You’ll hear the sound
It’ll wake the sleeping

Over de nieuwe plaat vertelt Pierce: “Making this record on my own sent me more mad than anything I’ve done before. We’d been playing these big shows and I really wanted to capture that sound we were making but, without the funds to do, I had to find a way to work within the constraints of what money I had. So I bought a laptop and made it all in a little room in my house.

And Nothing Hurt verschijnt op 7 september via Bella Union.