Live

Sfeerverslag: Festival deBeschaving


5 juli 2012

De weergoden waren Festival deBeschaving dit jaar goed gezind. De bezoekers werden tijdens de achtste editie van het festival getrakteerd op een heerlijk zomerse dag, waarop zij zich geen moment hoefde te vervelen. Het was een fijne dag vol goede bands, films, theater, lezingen, discussies en wetenschap.

Tekst + foto’s door Ricardo Jupijn

De zon is gul, het bier vloeit rijkelijk en vele sigaretten verdwijnen in de longen van de bezoekers. Een festival zoals een festival hoort te zijn. Festival deBeschaving heeft altijd iets speciaals vanwege de unieke locatie waar het festival gehouden wordt. In de Utrechtse Uithof vindt het festival plaats in de Botanische Tuinen, dat gesticht is in 1639 en een onderdeel is van de Universiteit Utrecht. Wandelend door de smalle tuintjes en over de romantische bruggetjes is er overal wel wat te zien of te doen. Los van alle kleurrijke planten en gazonnen zijn er vintage kledingwinkeltjes en hippe koffietentjes tot en met experimenten met tracking cookies. Waarbij de bezoeker een koekje kan eten en zo een paar uur gevolgd kan worden via GPS. Het is maar net waar je zin in hebt!

 

Wake up call
Maar goed, wij komen natuurlijk hoofdzakelijk voor de muziek. En dat begint gelijk goed met één van de tofste bands die Nederland kent dit moment: Rats On Rafts. De vuige post-punk/new wave trapt de bezoekers gelijk in het gezicht met snijdende gitaren, heerlijk lompe drums en een fuck you-attitude die de band zo’n genot maakt om naar te kijken. De band trekt zich geen reet aan van het feit dat ze al een tijdje over hun speeltijd zitten en eindigend in een hypnotiserende chaos van geluid, waarbij de zanger achter het drumstel belandt en de drummer in zijn onderbroek voor op het podium een microfoon te grazen neemt. De toon is gezet.

Rats On Rafts

 

De podia staan dit jaar een eindje uit elkaar, dus af en toe een beetje moeten de bezoekers wat heen en weer hollen tussen de bands. Maar ja, het is ook wel weer gezellig om met een hele meute achter de muziek aan te gaan. Ondertussen blijft de temperatuur stijgen en staat het luchtige Jonquil op het buitenpodium te spelen. De deuntjes van deze Engelse band komen als een koel briesje over de bezoekers heen, die het allemaal nogal zwaar lijken te hebben aan het begin van de middag. Puffend, rokend, bierdrinkend en zonnebadend ligt negentig procent van het publiek geamuseerd achterover in het gras te luisteren naar de band. De band is zelf ook bang om bezweet te raken en staat koeltjes op het podium. Toch is de muziek er niet minder om. De licht verteerbare en ritmische pop klinkt fijn in de oren en is uitermate geschikt om de festivaldag lekker op te warmen.

 

Zulu Zulu
Eenmaal terug in de hoofdtent gaan de voetjes voor het eerst van de vloer bij Zulu Winter. Deze frisse Engelse band trekt iedereen weer even bij de les en speelt een puike set op het grote podium. De gelaagde en hoekige gitaarpop is catchy en de band komt hier in Utrecht even een lesje strakheid geven. Nummers als ‘We Should Be Swimming’ en ‘Silver Tongue’ worden overtuigend gebracht en de rest van de set staat als een huis. Laatst stond het vijftal nog op London Calling, binnenkort mogen zij hun deuntjes op Lowlands laten horen. Nederland houdt van Zulu Winter en de Engelsen houden van ons, en dat voelt goed.

Zulu Winter

 

Next up zijn de TDI-lievelingen Bombay Show Pig, de Nederlandse band brengt voor het eerst wat rock ten gehore op het festival. Het duo speelt op het buitenpodium, waar nog steeds het merendeel voor pampus ligt, maar het duo weet iedereen na één nummer op de been te krijgen. De Bombays spelen strak en zijn goed op elkaar ingespeeld. Nummers als ‘Shackles And Chains’, ‘Heart In A Headlock’ en ‘Start And Rewind’ klinken overtuigend en het publiek deint lustig mee.

Bombay Show Pig

 

Hoogtepuntjes en dieptepuntjes
Er was een merkbare spanning op het festivalterrein rondom de Engelse band Alt-J (∆). Het publiek verzamelde zich op tijd om de eigenaardige muziek van de Engelsen te horen. Laatst bracht de band hun goed ontvangen debuutalbum ‘An Awesome Wave’ uit, speelde een aantal keer in ons land en is inmiddels ook bevestigd voor Lowlands. Het blijkt een heel goede boeking te zijn, de sound van de buzzband klinkt uitermate goed gedoseerd en klinkt ook live erg eigenzinnig, spannend, secuur en opwindend. Alt-J (∆) is duidelijk een blijvertje en dat heeft deBeschaving goed gezien.

Alt-J (∆)

 

Maar dan uit het niets: een dieptepuntje. Gigantische grijze wolken, dikke druppels en uiteindelijk een fikse regenbui trekken over het festival. Iedereen vlucht onder de beschikbare afdakjes of duikt onder smalle picknicktafels. De bui begint vlak voordat de headliners zich op het podium begeven. Blood Red Shoes heeft mazzel en staat in de tent, terwijl Slagsmålsklubben op het buitenpodium staat. Gelukkig voor de band zijn er nog een hoop mensen die de regen weerstaan met of zonder poncho. En zo mag de regen de pret niet drukken op Festival deBeschaving. Een mooie dag!

Botanische Tuinen