New Music

Reflecteren met Max Cooper is leren over jezelf en de natuur


11 september 2020

Max Cooper heeft met de visuele artiest Jip Mus weer een parel van een audiovisuele combinatie te pakken. Zijn muziek werkt als valium voor je brein, de video sleept je erin mee. Gestrest door het einde van de zomervakantie of helemaal klaar met de thuiswerkdruk? Er bestaat geen beter recept dan even je moment pakken met de nieuwe video Reflect op repeat, het liefst op een fijn scherm.

Videoartiest Jip Mus maakt van iets ongelooflijk kleins als ijsdeeltjes een fenomenaal groots verhaal, dat vertelt over klimaatverandering en de impact van temperatuurverschillen. We gaan weer flink de diepte in met onze oren en ogen.

Reflect komt van de op 27 augustus afgeleverde EP Earth, met vier splinternieuwe Max-tracks. De eerste release van de EP, de single Swarm, ging ook gepaard met een eigen videokunstwerk, maar dan van de hand van de bekende McGloughlin-broers, die eerder ook de video voor Repetition maakten. Het maakt je duizelig en overweldigt je, brengt je daarna in een rustgevende trans en bezorgt je altijd een ander perspectief. Zo ook deze voor Swarm, die vertelt over de tegenstelling van mensen in deze tijd op aarde: we scheppen prachtige dingen, maar ruïneren de planeet net zo hard.

De grote vragen
Pretentieus zijn zulke grote onderwerpen niet bij Max Cooper: zijn mechanische, glitchy electronica klinkt door de opbouw in zijn muziek bij vlagen even episch, zeker als je de die 3D binaural nummers door een goede koptelefoon luistert. De drang om de Grote Vragen in het leven te beantwoorden komt wellicht door zijn PhD in computationele biologie. Als je je dagen doorbrengt met het denken over de aarde en over het leven, moet er wel iets dieps en groots uitkomen. En daarin ligt op een of andere manier een hoop rust en focus.

Hij vertelt zelf over de Earth EP dat dit project aan het begin van de lockdown is ontstaan. Cooper heeft het talent dat hij telkens van simpele akkoordenschema’s een heel melodische en opbouwende track weet te bouwen. Reflect vertaalt zijn kijk op de wereld van processen naar schoonheid en van muziek naar natuur. Jip Mus maakte daar op zijn beurt een prachtige vertaling van natuur naar film van, door te focussen op temperatuurverschillen en de natuurlijke bewegingen die daaruit ontstaan. Wie had gedacht dat een video over ijs zo’n warm, melancholisch gevoel kon oproepen.