New Music

Magistrale debuutsingle Crow’s Perch onderschrijft de hype rond black midi


29 maart 2019

Sinds het begin van dit jaar staat de Londense postpunk band black midi op onze radar: ze verrasten op Eurosonic met welgeteld één onofficieel uitgebracht nummer, bmbmbm. De band had een hype waar te maken en werd ruimschoots ingelost. Inmiddels heeft black midi een reputatie opgebouwd – zonder een officiële EP release – in het thuisland én op SXSW. Met een geluid wat doet denken aan Palm en Talking Heads, is black midi een frisse verschijning. De eerste officiële single bleef al die maanden uit. Na een paar maanden en in de aanloop naar Motel Mozaïque, kunnen we ons dan eindelijk vastbijten in hun eerste echte debuutsingle: Crow’s Perch.

Het rustige begin van Crow’s Perch lijkt een kalme single in te luiden. Het zet de luisteraar echter op het verkeerde been: de rustige baslijn en tokkelende gitaar maken na grofweg een minuut plaats voor gejaagde ritmes, akkoordprogressies en een bepaalde intensiteit die je op scherp zet. De daarbovenop komende lijzige zang van de frontman Geordie Greep is bijna onverstaanbaar. Desondanks komt het hard aan: ‘If you mutilated, would you cry? Would you cry for me?’ Het nummer bouwt op tot een climax aan het einde waarin alle chaos samenkomt.

Al met al een aangrijpende en verrassende postpunk-track met veel elementen die pas na een paar luisterbeurten volledig bezinkt. Het is met name de verrassende compositie wat ook dit nummer van black midi eruit doet spatten. De band heeft veel potentie om de volgende hype te worden. Aangezien ze net getekend hebben bij het label Rough Trade, kunnen we nog veel van deze band verwachten in de toekomst. Eén ding is zeker: de band zal er alles aan doen om te blijven verrassen en de luisteraar op het verkeerde been te blijven zetten. Zal de band deze magistrale eerste debuutsingle ooit overtreffen? De tijd zal het leren.