Interview

Lombok Festival: de kleurrijke olievlek van Le Guess Who? kruipt dit jaar over de randen van het centrum heen


6 november 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

Niet alleen wisten ze ons bij Le Guess Who? te verrassen met misschien wel de beste line-up uit de geschiedenis van het festival, het vooruitstrevende festival begint zich links en rechts steeds verder over Utrecht te verspreiden. Zo wordt dit jaar ook de multiculturele en kleurrijke wijk Lombok bij het festival betrokken. “Lombok is de beste weerspiegeling van ons festival als het gaat om diversiteit”, zegt Rinke Vreeke, een van de initiatiefnemers.

Foto: donkerutrecht.nl

We spreken Vreeke over het Lombok Festival in het LGW?-epicentrum: TivoliVredenburg. Vreeke organiseert dit nieuwe festival met Jacob Hagelaars en Iris Vos en is zelf al jaren een drijvende kracht achter allerlei nieuwe initiatieven binnen Le Guess Who?. Om even te beginnen bij het begin, waar houdt Vreeke zich allemaal mee bezig? “In 2011 ben ik begonnen als eerste Le Guess Who?-stagiaire, om te helpen bij het programma en de productie”, vertelt ze. “In dat jaar hadden koffiebar The Village, platenzaak Plato en Le Guess Who? het idee om tijdens het festival sessies te organiseren. Het werd al snel een van mijn stage-opdrachten om dat in te vullen, met Le Mini Who? als resultaat.”

Dat festival viert komend weekend alweer zijn negende editie. Sinds dit jaar doet Vreeke nog wel de productie, maar doet ze niet de boekingen meer. Ze is dan ook druk zat met andere events. “In 2013 woonde ik een tijdje in Berlijn en daar ging ik vaak naar allerlei leuke rommelmarkten op zondag. Het leek mij tof om tijdens Le Mini Who? ook zo’n soort markt te organiseren en met dat idee ontstond Le Bazarre, dat ik samen met Alice (Nell, red.) heb opgezet”, vertelt Vreeke. “In 2015 kwam ik op het idee om Le Feast te organiseren, een initiatief waarbij inwoners van de binnenstad een huiskamerrestaurant kunnen openen voor festivalbezoekers. De eerste keren organiseerden we dat direct na Le Mini Who?, maar dit jaar hebben we besloten om een brunch op zondag te doen. Die diners waren soms zo gezellig dat mensen allerlei shows in de avond hebben gemist omdat ze de hele nacht bleven hangen. Wel heel gezellig, maar achteraf vonden sommigen dat ook wel weer jammer”, lacht ze.

Rinke Vreeke en Jacob Hagelaars

 

Lokale en speciale projecten
Deze satellietevenementen zijn niet alleen tof voor de (inter)nationale bezoekers, die op een unieke manier de stad en zijn inwoners kunnen ontdekken. Het is ook een manier om de niet-muziekpurist en Utrechtse inwoners bij het festival te betrekken. Nu dus met een nieuw event: Lombok Festival. Waar begon dat idee handen en voeten te krijgen? “Sinds dit jaar zit ik één dag per week op kantoor bij Le Guess Who? als ‘coördinator lokale en speciale projecten’. Daar denk ik na over de vraag: ‘waar staan we voor als festival, hoe kunnen we onze waarden scherper maken en op een originele manier vertalen binnen ons programma naar een breed publiek?’ Lombok bevindt zich al een tijdje op onze radar, want dat is een interessante en diverse wijk waar veel gebeurt. Die wijk is denk ik wel de beste weerspiegeling van het festival, zowel op het gebied van diversiteit als culturele achtergronden. Op Le Guess Who? spelen dit jaar veel artiesten met uiteenlopende nationaliteiten en achtergronden”, vertelt Vreeke.

 

“Je kunt alles wel willen sturen als festival, maar mensen uit de stad zelf kunnen dat veel beter”

 

“Met dit nieuwe event proberen we het festival ook wat meer open te breken buiten de gevestigde plekken. Lombok Festival wordt onder meer in de publieke ruimte georganiseerd, het is vrij toegankelijk en het is op loopafstand van TivoliVredenburg. Daardoor ontdekken onze bezoekers, waarvan een groot gedeelte uit het buitenland komt, allerlei nieuwe plekken in de stad en maken mensen uit Lombok tegelijkertijd kennis met Le Guess Who?. Op die manier betrekken we de stad nog meer bij het festival. We hopen vooral dat buurtbewoners die het festival nog niet kennen, in aanraking komen met de muziek die wij programmeren en daar hopelijk ook door gegrepen worden.”

Zowel voor de bezoeker als de buurtbewoner
Le Guess Who? is niet bepaald een evenement voor ‘de massa’, hoe betrekt het festival de wijk bij zijn plannen? “We hebben er goed over nagedacht hoe we de buurtbewoners en tegelijkertijd het festivalpubliek erbij kunnen betrekken. De locaties zijn belangrijk, maar ook de artiesten. We hebben de programmering voor de helft zelf gedaan en de andere helft is vanuit de wijk gekomen. We hebben een bewonersbrief gestuurd met daarin: ‘maak je muziek of vind je het bijvoorbeeld leuk om te koken? Meld je dan aan!’ Daar hebben we meer dan vijftig reacties op ontvangen. Zo gaat een lokale gitaardocente bijvoorbeeld een jazzimprovisatie van een halfuur doen.”

Die participatie vanuit de wijk is volgens Vreeke belangrijk om er een succes van te maken. “We willen niet zo’n UFO zijn die daar ineens landt, zijn ding doet en aan het einde van de avond weer wegzoeft. We hebben daarom met meerdere mensen gesproken in de wijk, van mensen die reageerden op onze bewonersbrief tot en met het wijkbureau. Je kunt alles wel willen sturen als festival, maar mensen uit de stad zelf kunnen dat veel beter”, zegt Vreeke. “Maar het leukste was nog het moment waarop ik met een vriendin door de wijk wandelde en we een enorme berg grofvuil aan het bekijken waren of er nog wat leuks tussen zat. Toen kwam er een man naar buiten van wie de spullen waren en we raakten met hem aan de praat. Hij bleek de organisator te zijn van de Nederlandse Kampioenschappen Turks Volksdansen en hij begon ons ook van alles te vragen over de plannen met het festival. Hij heeft ons uiteindelijk heel erg geholpen, niet alleen heeft hij de naam van het festival verzonnen, maar ons ook veel tips gegeven over welke artiesten we moesten checken en waar moesten flyeren en zo.”

 

“Mensen zijn trots op hun wijk en willen die graag laten zien”

 

Qua reacties op het festival loopt het – licht uitgedrukt – erg lekker. “Binnen één dag hadden op Facebook bijna drieduizend mensen zich als geïnteresseerd aangemeld, dat heb ik nog nooit meegemaakt bij een evenement dat ik organiseer”, zegt Vreeke enthousiast. “Er staan ook allerlei reacties van mensen uit de buurt met: ‘ik ben er ook bij!’ Maar ook studentenhuizen die er als ‘huisuitje’ naartoe willen gaan. Dat is echt super leuk om te zien! Mensen zijn trots op hun wijk en willen die graag laten zien. ”

Bijzondere locaties
Mocht je denken dat er alleen een uitgebreid muzikaal programma is, dan heb je het uiteraard bij het verkeerde eind! Le Guess Who? zou Le Guess Who? niet zijn als er nog veel meer te beleven is. “Op het plein bij de moskee komt een eetmarkt, waar je joodse koekjes, Turkse lekkernijen en Indonesische saté kunt vinden. Er is ook een internationale poetry slam, theater, van alles!” Ook op het gebied van locaties valt er van alles te ontdekken bij het festival. “Er doen veel plekken mee, van Molen de Ster (een houtzaagmolen, red.), de Antoniuskerk die zelden opengaat voor evenementen en zelfs de Albert Heijn, waar twee koren te zien zullen zijn.”

Naar welke artiesten kijkt Vreeke zelf uit? “Karima El Fillali en Jalim El Asadi, die spelen in de Antoniuskerk. Maar ook wil ik graag Sinan Arat en Mehmet Polat zien, zij zijn geboekt door het Turkse restaurant Levantine en gaan vier uur lang spelen. Het zijn heel virtuoze muzikanten, die met een Arabische fluit en een oed onwijs hypnotiserende muziek maken. Ja, daar heb ik wel zin in!”


 

Locaties
Moskeeplein, Albert Heijn, Levantine, Wishing Well West, Kopi Susu, Antoniuskerk, De Voorkamer, Molen de Ster, Tessels Tuin.

Andere informatie
Tijdschema – http://bit.ly/lombokfestival1
Plattegrond – http://bit.ly/lombokfestival2
Informatie artiesten – http://bit.ly/lombokfestival3