Interview

Katwijk viert de 25ste editie van Koningsdag Festival met onder meer Personal Trainer en YĪN YĪN: een interview met programmeur Derk-Jan van Duijn


28 maart 2019

Koningsdag Festival
Zaterdag 27 april

Elk jaar weten ze bij De Schuit weer een Koningsdag-programma samen te stellen waar je U tegen zegt. Door de jaren heen speelden onder meer Korfbal, Iguana Death Cult, Go Back To The Zoo, Canshaker Pi, Indian Askin en Mozes and the Firstborn in Katwijk. Dit jaar staan Batwölf, Personal Trainer, YĪN YĪN en Son Mieux op het programma, wij spreken erover met programmeur Derk-Jan van Duijn.

We ontmoeten Van Duijn in het centrum van Leiden, waar hij als leerkracht op een ruim honderdvijftig jaar oude basisschool werkt. Want ja, het werk bij De Schuit is vrijwillig en de organisatie wordt al ruim vijftig jaar met veel liefde door de lokale gemeenschap gerund.

Van Duijn is alweer een tijdje betrokken bij de venue. “Ik kom al in De Schuit sinds ik een jaar of veertien, vijftien was. Biertjes drinken met vrienden, bandjes kijken”, vertelt de programmeur. “Sinds de aanbouw van het grote podium kwam ik in beeld toen de vorige programmeur er na lange tijd mee stopte. Ik ga vaak naar festivals toe en bezoek veel concerten, om te kijken wat er allemaal speelt. Zodoende werd ik gevraagd. Ondertussen programmeer ik hier nu alweer een jaartje of zes.”

“Sindsdien volg ik het allemaal nog net even wat meer. Ik houd veel websites bij en ik volg een hoop bands en festivals via social media om te kijken waar zij allemaal mee bezig zijn. En als programmeur leer je weer allerlei mensen kennen die altijd met toffe dingen bezig zijn en goede tips hebben.”

Lage drempel
Op die manier weet De Schuit nog steeds bekendere bands, maar vooral nieuw talent een podium te geven in Katwijk. Mede dankzij de hechte band van het podium met de kustplaats, lukt dit al tientallen jaren. “We hebben hier al zoveel bands geprogrammeerd in vijftig jaar tijd, dat we een vaste kern van bezoekers hebben. Bovendien is de drempel laag als we opkomende acts programmeren, een kaartje aan de deur is vijf euro, in de voorverkoop €2,50 en Koningsdag is uiteraard gratis. Dus ja, daar zal het niet aan moeten liggen”, lacht Van Duijn. “Bovendien bouwen we daardoor al vroeg een goede band op met allerlei acts, door ze in hun beginfase al een plekje te geven. Als bands doorstromen naar grotere podia, zie je vaak dat ze hier nog graag terugkomen, onder meer omdat wij er in het begin voor ze waren. Dat blijft leuk om te zien en om daaraan te werken.”

Op 27 april is het in Katwijk weer tijd voor het grootste feest van het jaar: Koningsdag. Dit jaar heeft Van Duijn alle puzzelstukjes weer op zijn plaats gekregen, al blijft het elke keer weer een klein avontuur. “Het scheelt dat de opener in ieder geval altijd een lokale act is, dan heb je al een duidelijk kader. Maar goed, dan heb je aan de andere kant ook nog maar drie slots over. Ik kijk daarna vaak alvast naar een potentiële afsluiter van de dag, een wat grotere naam. Die is dan natuurlijk iets duurder, dus aan de hand daarvan kijk ik wat er nog tussenin past om het zo divers mogelijk te maken”, zegt Van Duijn. “Als je ermee bezig bent, dan valt het op een of andere manier altijd vanzelf. Maar ja, er zijn wel zo ontzettend veel toffe acts op het moment, je moet soms harde keuzes maken.”

Koningsdag Festival
Aan animo is er geen gebrek in Katwijk, het is zonder twijfel een van de populairste events van het jaar. “Ja, echt het hele dorp is compleet oranje gekleurd en overal is iets te doen. Dat begint de week daarvoor al met allerlei evenementen, je kunt het zo gek niet bedenken. En dat is fijn, want we programmeren aardig wat beginnende bands die daardoor direct voor een vol plein staan.”

Laten we daarom met Van Duijn maar eens dieper inzoomen op de acts die zijn geprogrammeerd voor het Koningsdagfestival!

Batwölf
“Deze band heeft leden van de Katwijkse band The Rudolfs en Black Volvo. Samen vormen zij Batwölf, die twee jaar geleden al eens in De Schuit stonden. Nu vond ik tijd om ze Koningsdag te laten openen. Lekker harde rock-‘n-roll: perfect om de middag mee te openen.”

Personal Trainer
“Ik zag deze groep tijdens Le Mini Who? en ik zei direct tegen een vriend van mij die mee was: ‘Zo, dit is wel écht vet, hé!’ Ze stonden ook met zeven mensen op zo’n klein podium, één grote chaos. Ik was direct overtuigd. Na afloop van de show liep ik direct naar Willem toe (Smit, frontman van Personal Trainer en Canshaker Pi, red.) en vroeg ik aan hem: ‘hé, Koningsdag, Katwijk. Wat denk je ervan?’ En hij reageerde meteen enthousiast! Van de week had ik nog even contact met hem rondom de show hier en dan stuurt ‘ie terug: ‘Ja, is goed, bedankt voor alle informatie en ik kom weer lekker al je 0.0 opdrinken.’ Daar kan ik altijd wel om lachen.”

YĪN YĪN
“Deze jongens kreeg ik aangeboden via hun boeker, maar dat ging oorspronkelijk om een andere avond. Op dat moment kwam het helaas net even te laat voor ons, maar ik vond het direct te gek klinken. Erg exotisch, het is een soort Thaise funk en helemaal geen doorsnee gitaarbandje. Een zeer specifieke sound en ik was nog op zoek naar een act die de line-up dat diverse randje zou geven. Dus stuurde ik terug: ‘En Koningsdag? Zou dat niets zijn?’ Nou, dat gaat hem inderdaad wel worden, hoor. Paar biertjes erin, zonnetje erbij en dan deze band. Lekker!”

Son Mieux
“De voorzitter van onze stichting, Huib-Jan Slings kwam met Son Mieux aanzetten. Eerder heeft Camiel (Meiresonne, red.) al eens bij ons gespeeld, toen nog met Soul Sister Dance Revolution. Het is iets rustigere muziek dan de bands daarvoor, dus dat is perfect als afsluiter in de namiddag. Het is altijd weer even zoeken, maar ik ben echt blij met de programmering van dit jaar, het past goed bij elkaar en toch gaat het alle kanten uit.”


WEBSITE DE SCHUIT | FACEBOOK-EVENT