New Music

Jon Hopkins raakt je recht in het hart met zijn nieuwe single Scene Suspended


24 februari 2020

Twee jaar geleden kwam Jon Hopkins met Singularity (lees hier nog eens ons interview met hem daarover), een magisch album vol opbouwende lagen en warme, weelderige geluiden. Ook live kwam dit betoverende naar voren; de bijbehorende liveshow was het absolute hoogtepunt op CATCH 2019 van ondergetekende. Na dit album waren de verwachtingen hoog, waar zou Jon nu mee op de proppen komen? Nu is daar Scene Suspended, die ons een blik biedt in zijn toekomstplannen

Waar je zou verwachten dat de nieuwe single zou voortbouwen op de complexe lagen en weidse geluiden van Singularity: niets is minder waar. Jon wilde weer terug naar zijn klassieke basis na tweeluik Immunity en Singularity. Voor Scene Suspended heeft hij alleen een viool en piano uit de kast getrokken, waarmee hij een subliem en ontroerend geluidslandschap weet te creëren. Het is als een uitgeklede versie van een nummer van Singularity, maar net zo krachtig met minder middelen.

Volgens Jon kwam de track voort uit ‘a time of personal upheaval.’ Die omwenteling is te horen, zowel in het geluid als in toon van de track. De droevige piano in samenspel met de viool treft je recht in het hart. Dit is een track voor in de vroege ochtenduren, als je stukje bij beetje neerdaalt na een lange avond uit.

Jon Hopkins is op 4 april te zien in het Zuiderparktheater in Den Haag tijdens Rewire, waar hij zijn nieuwe show Polarity zal uitvoeren.