Interview

Interview Malvae: de wereld verkennen met een field recorder


17 september 2018

Popronde Delft & Leeuwarden
20 & 21 september 2018

Het jaarlijkse circus dat de Popronde heet is weer van start gegaan. In diverse steden vind je dit jaar een The Daily Indie-podium, waar je de acts ziet spelen waarvan wij vinden dat ze wel wat meer in de schijnwerpers mogen staan. We trapten afgelopen donderdag in Nijmegen af in het multidisciplinair cultuurhuis Extrapool en deze week zijn we te vinden in Delft en Leeuwarden op donderdag en vrijdag, met onder meer de organische elektronica van Malvae. Over die laatste naam wilde wij wel wat meer weten. 

Malvaes eigenlijke naam is Jim van der Breggen. Hij werd geboren in Nederland, verhuisde op zijn twaalfde naar Nieuw-Zeeland en kwam terug met een enorme liefde voor de buitenlucht. Die passie uit hij in zijn elektronische project Malvae, waarmee hij dit najaar te zien is op de Popronde.

Hoi! Vertel, hoe is Malvae begonnen?
“Ik ben met Malvae gestart toen ik net aan de Rockacademie in Tilburg begon. Toen wist ik wat voor sound ik wilde maken. Maar pas vanaf het moment dat ik mijn eigen geluiden ging opnemen en daar muziek mee ging maken, begon ik te groeien in die sound. Ik heb daar vervolgens een concept bij bedacht: ik wil meer verhalen vertellen over de bescherming van de natuur. Muziek maken die organisch klinkt, terwijl het wel elektronisch benaderd is. Ik maak bijvoorbeeld synths van vogelgeluiden die ik opgenomen heb, of van mijn eigen stem. Je kan het manipuleren hoe je wilt, maar door die organische basis geeft het altijd een warm randje.”

 

Waar komt die fascinatie voor de natuur vandaan?
“Ik heb een groot deel van mijn leven in Nieuw-Zeeland gewoond. Daar heb ik veel gereisd en gezien, en je staat daar meer in een connectie met de natuur. Het is overal om je heen. Ja, ik heb altijd enorm van de natuur gehouden. Als ik dan zie hoe wij als mensheid daarmee omgaan, wil ik daar op mijn eigen manier iets aan doen.”

Met geluiden van over de hele wereld. Hoe zit dat?
” ‘Sampling the world’, zoals ik het noem, was ontstaan toen ik in 2015 voor een optreden naar Brazilië ging. Ik had een field recorder bij me en besloot wat langer te blijven. Aan het eind van die reis ontstond de Azul/Saida EP. Ik weet van tevoren nooit wat het gaat worden. Ik heb nooit van tevoren een track in mijn hoofd. Dat komt pas als ik alle geluiden in mijn studioprogramma onder elkaar zet en ermee ga spelen. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met geluiden die ik in de diepe jungle van Maleisië heb opgenomen. Op het nabijgelegen Sumatra willen ze een hydrodam van 175 meter hoog bouwen, wat duizende lokale mensen, olifanten, tijgers en het met uitsterven bedreigde soort oerang-oetans in gevaar kan brengen. Het zou hun ecosysteem in de war schoppen. Zulke verhalen probeer ik te vertellen met mijn muziek.”

Dat gaan we dus horen tijdens de Popronde. Wat kunnen we verwachten?
“Ik heb van al mijn meest recente muziek live-versies gemaakt, die als één verhaal blijven doorgaan. Het stopt niet. Als je de muziek kent, zul je stukken herkennen, maar het wordt dus op een nieuwe manier geïntroduceerd. Ik ga op een mini controller en een elektronische drumpad spelen en ik doe een stukje zang. Er zit ook een nieuw nummer in de live-set Ja, heel veel zin in!”