Interview

Interview J. Bernardt: “Running Days is de enige logische titel voor deze soloplaat”


18 juni 2017

Metropolis Festival
zondag 2 juli

 

Hij pakt een Thalys later terug, speciaal voor ons. Jinte Deprez, een van de Balthazar-frontmannen, brengt onder zijn alias J. Bernardt op 16 juni, twee weken na zijn dertigste verjaardag, zijn eerste soloalbum Running Days uit en doet een persdagje in Amsterdam om daarover te vertellen. “Ik heb antwoord op al je vragen, ik zit hier op mijn gemak”, zegt hij lachend.

We treffen de knappe Vlaming op een zonovergoten dag in het restaurant van de Tolhuistuin. Gisteren had hij nog een tv-optreden in Parijs, vannacht in Amsterdam geslapen, en straks dus weer terug met de Thalys.

 

“Ik had ook graag een sabbatical genomen, maar er zat meer nood aan het creëren van deze eigen plaat. Dus dat is wat ik moest doen.”

 

Alias
We spreken met Jinte Deprez, maar het onderwerp is J. Bernardt. Dat hij niet onder zijn voornaam met zijn soloproject gekomen is, is een bewuste keuze geweest. “Ten eerste omdat niemand, buiten België en Nederland, Jinte kan uitspreken. Daarnaast had ik twee keuzes: kies ik een bandnaam of blijf ik bij mijzelf, want het is ook mijn eigen naam. Bernardt is mijn vierde voornaam, ik kom uit een katholiek gezin. Vroeger als ik dronken was, noemden ze mij Bernardt, als een soort koosnaampje. Mensen vinden mij veel prettiger als ik dronken ben, ik ben dan blijkbaar veel liever en socialer dan die norse, nuchtere Jinte. Dus heb ik ervoor gekozen fulltime die jongen te zijn.” Waar hij snel aan toevoegt: “Tenminste zonder drank dan”, wijzend op zijn gemberthee. “Daarnaast zou ik het ook raar vinden om mijn eigen voornaam te gebruiken”, vervolgt hij. “Het is namelijk ook niet per se de waarheid. Mijn schrik was dat, nu ik een soloproject ging doen, mensen zouden denken: ‘Ah ja, zo is Jinte nu echt!’. Terwijl de muziek die ik schrijf voor Balthazar even hard de waarheid is als de muziek die ik nu schrijf met J. Bernardt. Het is gewoon weer een deeltje van mijzelf dat ik nu op plaat gezet heb.”

Solo
“De enige reden dat de plaat gemaakt is, is voor mijzelf”, vertelt Deprez, als we hem vragen waarom dit deeltje dan zo nodig solo moest. “Ik voelde dat ik een plaat nodig had om weer dichter tot mijzelf te komen, iets op orde stellen. Dat ik wat shit kwijt moest. Ik had ook graag een sabbatical genomen, maar er zat meer nood aan het creëren van deze eigen plaat. Dus dat is wat ik moest doen.”

En die eigen plaat is goed gelukt. Het grotendeels elektronische Running Days heeft iets hypnotiserend, ook door de repeterende loops. Deprez’ stem klinkt vertrouwd en warm, de muziek is dansbaar en melodieus. Het is niet heel ingewikkeld, maar brengt wel een gevoel over. Het is te horen dat Deprez bij de kern van het creëren wilde blijven. “De muziek die ik zelf het liefste luister, is altijd heel DIY, in de zin dat ik het aardse al interessant genoeg vind. Als iets onherkenbaar en verpakt is kan ik mij er niet goed meer mee relateren. Ik heb het graag tastbaar en klein. Als ik nu de plaat terug hoor, zie ik mijn kleine kamer voor mij, met mijn computer, een paar synthesizers en mijn schrijfhoekske. Deze plaat moest echt een weerspiegeling zijn van wat ik aan het doen was. Het hoefde ook niet te ingewikkeld, ik wilde vooral een gevoel creëren en overbrengen.”

 

 

“Uiteindelijk is het veel persoonlijker geworden dan ik dacht”, vervolgt hij. “Tuurlijk is het in een bepaald genre en met een bepaald idee gemaakt. Maar als ik naar Running Days luister, dan spreekt het mij vrij persoonlijk aan, met name door waarover ik zing en hoe dat ik de onderwerpen behandel. Achteraf kon ik niet meer wensen, ik ben heel content met de plaat. Tegelijkertijd is het ook een heel hard proces geweest, is er ook veel shit gebeurd in mijn leven. En geen betere manier om het dan gelijk als uitlaatklep te kunnen gebruiken.”

Wat dat betreft, was er ook geen mooier moment om dit soloproject aan te gaan. Deprez kon zijn eigen ideeën en wensen creëren en naar muziek omzetten, zonder dat dit met een band gedeeld hoefde te worden. “De liedjes gaan eigenlijk over twee thema’s: over mijzelf en de liefde. De enige twee dingen die ertoe doen eigenlijk”, concludeert hij lachend. “Als je dertig wordt is dat best wel intens. Je gaat terugkijken en hebt het gevoel dat je mega ver bent gekomen ten opzichte van vroeger. Maar tegelijkertijd heb je ook het gevoel dat je geen stap gezet hebt en dat er nog steeds dezelfde dingen spelen. Daarnaast is er natuurlijk de schoonheid en de wreedheid van de liefde, wat uiteindelijk waarschijnlijk iedereen wel een keer meemaakt.”

 

 

Laat
Naast Deprez zijn nog twee leden van Balthazar een succesvol soloproject gestart: Warhaus van zanger Maarten Devoldere en Zimmerman van bassist Simon Casier. Toch zorgt dit niet voor de wellicht te verwachten broederlijke concurrentie. “Mijn plaat is zo laat dat hier niet echt sprake van is. Ik had het wel verwacht, maar ik was vooral megatrots en bewonderend als het gaat om de andere projecten. Het is niet dat één van ons de waarheid wil verkondigen. We willen gewoon even iets anders doen en bij ons zelf te rade gaan. Ik weet zeker dat we het allemaal nodig hadden en dat het mega the max gaat zijn als we straks weer met deze inspiratie aan een nieuwe Balthazar-plaat gaan bouwen. Ik vraag mij zelfs af of we het ‘overleefd’ hadden met Balthazar als we dit niet gedaan hadden. Wat dat betreft is het voor ons allemaal een hele goede stap geweest.”

 

“Ik vraag mij zelfs af of we het ‘overleefd’ hadden met Balthazar als we dit niet gedaan hadden. Wat dat betreft is het voor ons allemaal een hele goede stap geweest.”

 

Dat Running Days redelijk laat uitkwam, weet Deprez goed te verklaren. Het leek hem een mooi concept om mensen eerst te teasen door veel live op te treden. De gedachte hierachter is dat het soms mooier is naar iets te verlangen dan het daadwerkelijk te bezitten. Een andere, minder romantische uitleg: dat hij uiteindelijk ook zes keer over zijn deadline is heen gegaan en moeite had om het album daadwerkelijk af te ronden. “Er waren wel al vier nummers uitgebracht. Ik heb al voor uitverkochte zalen mogen staan zonder dat er een echte plaat was, ik vind dat wel een tof gevoel. Dat er al nummers al uit waren, terwijl ik in het proces van schrijven zat, was voor mij de eerste keer. Dit heeft wel invloed gehad op de nummers die nog afgemaakt en opgenomen moesten worden. Doordat je ziet wat er live werkt, pas je dat gelijk toe op de plaat. Zo is de track Running Days aan het einde van het nummer met veel meer toeters en bellen dan oorspronkelijk bedacht. Een ander voorbeeld is The Question, die is echt geschreven omdat ik live nog een nummer in de set miste. Door dit proces klopt de plaat nu helemaal, net zoals de live-performance.”

Extraatje
Deprez staat live met allemaal nieuwe mensen op het podium. Hij is de degene die het moet doen.  Dit vindt hij ook leuk aspect aan dit project: nieuwe gretige mensen geven ook weer nieuwe energie. “Het is allemaal een extraatje, in a way. Ik zat er niet echt op te wachten. Ik ben redelijk voldaan met mijn carrière met Balthazar. Maar ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik nu ook weer krijg. Vooral internationaal profiteer ik daarvan, ik mag ook met dit project op veel verschillende plekken spelen.” J. Bernardt en de andere projecten gaan nog één jaar solo. Daarna is het weer tijd voor fulltime Balthazar. Deze vooraf afgesproken periode hebben ze een beetje verlengd omdat de soloprojecten het allemaal zo goed doen. Daarnaast moet de nieuwe Balthazar ook gewoon heel goed zijn en dat heeft tijd nodig. “Mooi dat deze plaat daardoor ook wat langer de tijd heeft om er te zijn. Ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen de komende tijd.”

Running Days
“Ik had eigenlijk vooraf bedacht dat het smooth zou verlopen om deze plaat te maken. Maar ik ben mijzelf keihard tegengekomen in dat proces, de afgelopen periode. Daarnaast bleef ik de deadlines overschrijden. Het voelde heel hectisch en verwarrend op den duur”, vertelt hij als we hem vragen waarom dit album de titel Running Days heeft gekregen. “Er zijn drie nummers op deze plaat waarvan ik eerst zelf niet wist waarom ik die geschreven had. Plots gebeurden er dingen in mijn leven en toen had ik zoiets van: ‘Ah ja, ik heb het blijkbaar wel al bezongen en nu pas maak ik het mee’. Ik zing het bijna letterlijk, ik weet niet wat dat is, misschien stuurde ik er toch op aan. De pose op de cover is ook geen comfortabele en rustige. Het is geen plaat die over het verleden gaat. Als ik de plaat luister, hoor ik de afgelopen anderhalf jaar. Een momentopname. Om al deze redenen noem ik het Running Days. Ik vond de titel heel goed bij deze dingen aansluiten. Het was gewoon mega logisch.”

Als we uiteindelijk toch de stoute schoenen aantrekken en vragen wat dan het meest persoonlijke nummer op de plaat is, begint Deprez direct te lachen. “Over sommige dingen moet je niet babbelen. Omdat sommige dingen heel confronterend zijn. Je kiest een medium om dat in kwijt te kunnen. Als je het dan moet uitleggen, verliest het al zijn kracht, dan wordt het te concreet. Luister gewoon maar naar de plaat.” En gelijk heeft hij.

 

WEBSITE METROPOLIS FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT

 

In het najaar gaat J. Bernardt op tour langs de volgende zalen:
28 september – Effenaar, Eindhoven
4 oktober – Paard, Den Haag
11 oktober – Muziekgieterij, Maastricht
12 oktober – Doornroosje, Nijmegen
13 oktober – TivoliVredenburg, Utrecht
14 oktober – Patronaat, Haarlem
17 oktober – Paradiso Noord, Amsterdam
18 oktober – Vera, Groningen