Interview

INTERVIEW: Howler


17 juli 2012

Pas vorig jaar augustus bracht de Amerikaanse band uit Minneapolis haar eerste EP uit, maar inmiddels reist de band de hele wereld over. Het is alweer de derde keer dat de 20-jarige Jordan Gatesmith, zanger van Howler, in Amsterdam is. Met de onweerstaanbare debuutplaat ‘America Give Up’ verovert het de Lage Landen in hoog tempo.

Vooral in Europa lust het publiek wel pap van de nonchalante rock ’n roll van de band: “Het gaat hier in Europa echt goed, zeker in Nederland worden we vaak gevraagd. Nederland en België eigenlijk.” Thuis in de Verenigde Staten is de aandacht voor de band wisselender: “Het is hetzelfde, maar tegelijkertijd toch ook weer heel anders. Amerika is natuurlijk ook zo groot en wijdverspreid, we hebben vooral een aantal steden waar we het goed doen.” Toch schijnt het dat je de band ook beter in Europa tegen kan komen: “We zijn meestal wat vriendelijk en relaxter als we hier zijn. We hebben in Europa toch altijd wel meer lol dan in Amerika! Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat we hier meestal onnozel rondlopen en geen idee hebben wat er allemaal om ons heen aan de hand is, ha ha.”

World Wide Web
Howler is wel, zoals meerdere bands tegenwoordig, een kind van het internet te noemen: “We hedden een hoop bloghype gehad en dat heeft ons wel een duw gegeven denk ik. Maar we krijgen ook een hoop aandacht op allerlei gekke plekken op het internet. Het zijn vaak heel veel van die kleine sites in allerlei uithoeken van de wereld. Maar bij elkaar bereik je dan wel weer een hoop mensen, het verspreidt zich ook allemaal zo snel. Zo snel dat een band uit Minneapolis, een stadje in de middle of nowhere, bijvoorbeeld in Amsterdam kan spelen.” Ook de grote machine van Rough Trade (label van o.a. The Strokes, Arcade Fire, The Smiths) helpt de band een handje. Howler tekende vorig jaar maar gelijk voor vier albums bij het label: “Ja, Rough Trade wil heel graag haar artiesten helpen bij het ontwikkelen. Ik heb met Geoff Travis (oprichter Rough Trade) daarover gepraat en hij vindt het fantastisch als een band één goede plaat maakt, maar hij vindt het helemaal geweldig als een band vier goede platen maakt. Daar helpen zij hun bands graag bij, om ons te laten ontwikkelen als artiest en muzikant.”

 

 

Gouden combinatie
Niet alleen valt de band in de smaak van labels en internetters, de muziek van Howler beviel de Britse gitaarhelden van The Vaccines ook wel. Deze besloten dan ook om de jonge band mee te nemen op hun uitverkochte UK-tour: “Zij kozen ons uit om mee te gaan en daardoor konden wij allerlei grote zalen spelen door het hele land. Daar hebben we wel veel aan te danken. We hebben ook nog één show in Tokyo en één show in Osaka met hen gespeeld en nog een eigen headlineshow toen we er toch waren.”  Want ook op eigen benen doet de band het goed. Samen met een hoop aandacht van het Britse muziekmagazine NME (‘je kon op een gegeven moment niet meer onder ons uit als je dat blad las’) ging Howler zelf op avontuur in Engeland, waar ze veel zalen uitverkochten. Nu is de rest van Europa aan de beurt.

Nieuw werk
De debuutplaat ‘America Give Up’ is alweer een aantal maanden uit en Gatesmith is dan ook weer bezig met nieuwe ideeën: “Er liggen nog geen bergen aan demo’s klaar, want we zijn bijna alleen maar aan het toeren geweest sindsdien en ik schrijf niet heel veel tijdens een tour. Maar er zijn wel wat ideetjes hier en daar. In juni hebben we maar één festival staan, dus dan duiken we wel de studio in om wat dingen op te nemen en te schrijven.” Gatesmith haalt zijn nieuwe inspiratie uit een verassende hoek: “Kijk, we blijven toch onze rock ’n roll-roots houden, dat zal altijd een deel van onze muziek uitmaken. Maar persoonlijk luister ik veel naar R&B. Dan niet die hedendaagse stroming. Meer de oude rhythm and blues uit de vroege en midden jaren zestig die aan de kant van de soul zit. Er was in die periode echt een scène in Noord-Engeland. Daar word ik echt heel erg door geïnspireerd op het moment. Het zijn vaak van die rare B-kantjes die echt te gek zijn. Het vinden van die nummers is vooral heel erg veel mazzel hebben en blijven zoeken naar 45rpm-singletjes in platenzaakjes.”

Festivals + festivals
De rest van de zomer heeft de band in ieder geval genoeg festivals staan. Zo staan onder andere Lowlands, Pukkelpop, Reading and Leeds, T in the Park, Latitude, Benacassim en nog wat festivals in Australië en Japan op het programma. Een indrukwekkende lijst, waarbij het grappige is dat de band überhaupt nog nooit op een festival heeft gestaan: “Nee, ik heb ook echt geen idee wat ik moet verwachten! We hebben inderdaad nog nooit een festival gespeeld, maar dat zal vast wel te gek worden.” Vooral bij het noemen van het aantal bezoekers van dit soort festivals valt het even stil bij de frontman: “Wat?! Komen er zoveel mensen? Je moet me niet nu al nerveus maken man, ha ha!”