Interview

INTERVIEW: Baby Guru


18 maart 2013

Baby Guru zit verstopt in een donker hoekje van de Spieghel in Groningen. Een uur later zullen ze hier hun psychedelische sixties krautrock tijdens Eurosonic laten horen. In half Grieks, half Engels en bijna schreeuwend om boven de kneiterharde metal op de achtergrond uit te komen, vertelt het drietal over de invloeden van spiritualiteit, Afrika en de crisis op hun muziek.

‘Doop der namen’
George, Axion en Joe stellen meteen hun alterego’s voor: Prins Obi, Sir Kasmiche en King Elephant. Ze noemen dit ook wel de ‘doop der namen’, want na deze doop zijn ze pas echte Baby Gurus geworden: “Soms gedragen we ons echt als baby’s, maar we zijn voornamelijk goeroes”, lacht Prins Obi. “En met goeroes bedoelen we hier spirituele leraren van onze muziek.” King Elephant heeft op dat moment zelf even een spiritueel moment nodig en blijkt dan ook niet zo’n taaie huid te hebben als zijn naam doet vermoeden. Hij zegt het harde geluid van de muziek niet aan te kunnen en gaat even terug naar het hotel om tot zichzelf te komen. We houden er gelukkig nog twee over om te ondervragen.

Afrikaanse invloeden
De jongens hebben net hun tweede album ‘Pieces’ uitgebracht bij Inner Ear Records, waar net als bij hun debuutalbum veel verschillende muziekstijlen op terug zijn te vinden. Alles is mogelijk, zo springen ze van punk naar proto-elektronica en folk. Opmerkelijk zijn ook de Afrikaanse invloeden, ze spelen alledrie percussie: “Afrika fascineert ons. We willen er graag een keer naar toe,” zegt Sir Kasmiche. Op dit tweede album besloten ze ook voor het eerst een gitaar te gebruiken: “We dachten altijd origineel te zijn door geen gitaren te gebruiken, maar we misten toch iets. Het voegt toch net iets extra’s toe.”

De economische crisis
De jongens zijn gefrustreerd over de economische crisis en uiten dit op ‘Pieces’: “Onze muziek gaat meestal over dagelijkse routines. Sinds de crisis in Griekenland zijn deze routines door de war geschopt”, vertelt Prins Obi. Het kon dan ook bijna niet anders dit in hun muziek te verwerken. “Niet alleen voor onze families die nu grotendeels uit werklozen bestaat is de crisis heftig, maar ook voor ons als muzikanten. Het was al moeilijk om geld te krijgen voor een optreden, maar nu kan je dat al helemaal vergeten!”

KU
Gelukkig kunnen ze Griekenland nu even achter zich laten en zich vooral focussen op hun eerste Europese tour. Het drietal wil nu namelijk vooral zoveel mogelijk muziek maken, wat ook een van de redenen is dat ze naast Baby Guru een nieuw project zijn gestart: KU. Het zijn de verschillende muziekstijlen die we van Baby Guru gewend zijn, gemengd met vocals van andere Griekse muzikanten.

Positief
Daarnaast zien ze de toekomst rooskleurig tegemoet: “We doen nu eenmaal wat we het liefste doen: mensen blij maken door onze muziek te verspreiden.” Deze positiviteit komt naast die frustratie over de economische crisis ook terug op het album ‘Pieces’. Zo wordt er op de single Necessary Voodoo luidkeels gezongen ‘Get away from your darkest times, there is a new thing going on!’ En met die spirit komen deze goeroes er wel!