New Music

In première: Willie Darktrousers mengt folk en trap in eigenzinnige nieuwe single Eenzame Hoogte


28 februari 2020

Willie Darktrousers is terug van weggeweest. Of nou ja, eigenlijk was ‘ie nooit echt weg. Achter de schermen koos de Friese songwriter voor een nieuwe muzikale richting. Deels noodgedwongen, doordat hij zijn gitaar verloor. Hij verruilde Friesland voor Rotterdam, waar hij naar eigen zeggen pas echt realiseerde ‘hoe idioot veel mensen er op de wereld zijn’. Vandaag verschijnt zijn nieuwe single Eenzame Hoogte, met videoclip van eigen hand. Een eigenzinnige, met autotune overgoten mix van folk en trap, als voorproefje op de gelijknamige EP die op 6 maart zal verschijnen.

“Een sarcastisch statement over individualisme en de vervreemding die ons door media omringde leven teweegbrengt. En tegelijkertijd een semi-sombere reflectie op de eenzaamheid van een artiest.” De omschrijving die Willie Darktrousers zelf aan zijn nieuwe single verbindt, zul je wellicht even twee keer moeten lezen om ‘m te begrijpen. In zijn nieuwe muziek zoekt hij een Europese sound voor de toekomst, door Europese muziek, zoals middeleeuwse en vroege barokmuziek, Noordoost-Europese folk en Keltische muziek, te combineren met trap- en drill-beats. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in zeer primitieve kunst en muziek. Eigenlijk is het een beetje een gekke term, maar cultuuruitingen met een ‘tribaal karakter’ resoneren heel erg in mij.” Zijn nieuwe werk noemt hij een zoektocht naar een vorm om spiritualiteit een betekenisvolle plek te geven in het antropoceen: een tijd vol crises.

Persoonlijke crises
Ook persoonlijke crises bleven Darktrousers niet bespaard in de afgelopen jaren. Toen hij in 2018 in een volle trein naar Groningen reisde, liet hij in alle haast zijn gitaar liggen op het bagagerek, tijdens het overstappen. Een cruciaal moment, wat later veel invloed zou hebben op zijn nieuwe werk. Hij nam contact op met de NS, maar dat mocht helaas niet baten: het instrument was spoorloos. “Het was de dag voor Koningsdag, dus ik denk dat iemand ‘m een dag later op een rommelmarkt heeft willen verkopen”, aldus Darktrousers. Het spijtige verlies en gebrek aan een gitaar leidde gelukkig toch tot iets positiefs: het zette hem ertoe om nieuwe muziek op zijn laptop te maken. Met het horen van Eenzame Hoogte kunnen we één ding concluderen: hij mag dan zijn gitaar zijn kwijtgeraakt: zijn authenticiteit is Darktrousers niet verloren.

Van woede naar bevlogenheid
Overigens ontstond zijn nieuwe muziek niet zonder het nodige experimenteren, vallen en opstaan. “Het eerste halfjaar uitte ik mijzelf in een combinatie van black metal, trap en noise-hiphop, met teksten over zelfmoord en agressieve zelfverheerlijking”, vertelt hij. Na een aantal optredens kwam hij tot de conclusie dat hij er geen plezier uit haalde om met die boodschap op het podium te staan. “Mensen om mij heen waren, net als ik, van mening dat ik meer zou bereiken met positiviteit. En dus probeerde ik mijn woede op een poëtische manier te uiten en uiteindelijk in bevlogenheid om te zetten.”

Sjamanen en kunstenaars
“Mijn idee en gevoel van hoe ik mij als artiest tot een publiek moet verhouden is ook aan het veranderen”, constateert Darktrousers. De muzikant is erg geïnteresseerd in de gelijkenissen tussen een sjamaan in relatie tot een stam en een kunstenaar in relatie tot een publiek. “Eerst had ik vooral interesse in de strategieën en methodes van een sjamaan. Sjamanen en kunstenaars hebben best veel verantwoordelijkheid tegenover andere mensen. Ze kunnen vrijer leven, door de steun van de gemeenschap, en in ruil daarvan helpen ze de gemeenschap bij diens spirituele en morele ontwikkeling.”

Mythologieën en spiritualiteit hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in zijn muziek. Misschien heeft dat dan toch iets te maken met zijn Friese roots. “In Friesland heeft het landschap van de Zuidoosthoek een speciale plek in mijn hart”, zegt hij. “Dat landschap heeft zo’n volksverhaal-achtige sfeer, met de rommelige afwisseling van weilanden en bosjes. Het voelt echt alsof dat in mij zit en er nooit meer uit zal komen.” Zijn verhuizing van Friesland naar Rotterdam maakte veel in hem los. “Ik heb, denk ik, een veel beter besef gekregen van hoe idioot veel mensen er op de wereld zijn. En dan is Rotterdam op wereldniveau eigenlijk nog een klein stadje.”

Urbane sprookjeswereld
Na een levensveranderend jaar waarin Darktrousers tot diepere inzichten kwam, is hij er nu klaar voor om zijn nieuwe muziek te delen. En daarin smelten de urbane sfeer van Rotterdam en de sprookjesachtige landschappen van de Friese Zuidoosthoek op een verrassende manier samen. Evenals in de experimentele videoclip die hij zelf maakte, waarin we hem zien ronddwalen in een duistere, abstracte omgeving. Dat belooft veel goeds voor de EP, die op 6 maart zal verschijnen.