New Music

In première: VALENTINO. lucht met Like I Haven’t Been Killed zijn hart vol wanhoop, liefde, onzekerheid en hoop


24 januari 2020

We hebben vandaag een heerlijk melancholische première van VALENTINO., een Utrechtse band die bij ons Like I Haven’t Been Killed uitbrengt en de single vanavond viert met een exclusieve releaseshow in het Rietveld Schröderhuis…!

Ja, dat vonden wij inderdaad ook wel bijzonder, dus wij besloten hier eens wat dieper in te duiken. Muzikaal heeft deze zeskoppige groep zijn oor duidelijk tegen platen gelegd van bands als Radiohead, Beck en Youth Lagoon. De nieuwe single Like I Haven’t Been Killed klinkt als opgekropte ontsnappingspop die klinkt alsof het op knappen staat. Een song die volgens de band gaat over ‘een oprecht tienerhart vol wanhoop, liefde, onzekerheid en hoop.’

Om daar het fijne van te weten, spraken we VALENTINO. zijn frontman Stijn Grul voorafgaand aan de videopremière. Onder meer over de band, de nieuwe single, de video én die show in een gebouw dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Voor mensen die jullie nog niet (zo goed) kennen: wat moeten we echt weten over VALENTINO?
“VALENTINO. is een alternatieve rockband met een blazersectie en is bezig het genre opnieuw uit te vinden. We halen onze inspiratie uit acts als David Bowie, Herman Brood en Balthazar. De band is geen trendvolger maar gaat voor authenticiteit en deelt deze boodschap met zijn fans. De liveshows van VALENTINO. zijn groots, opzwepend en toch intiem. Tot nu toe hebben we een eigen clubtour gedaan, de Utrechtse Popprijs gewonnen, gespeeld op het Bevrijdingsfestival Utrecht en getoerd door Denemarken, Duitsland en Italië.”

Dan die show in het Rietveld Schröderhuis: hoe is dat in hemelsnaam tot stand gekomen?
“Omdat we een Utrechtse band zijn, zochten we een mooie plek om onze single de wereld in te slingeren. We hadden een aantal plekken in gedachten, maar het leek ons toch het gaafste om de single in het Utrechtse Rietveld-Schröderhuis te releasen. Het is een plek waar Utrechters trots op mogen zijn en we hebben dit mogelijk gemaakt samen met onze boeker Emiel Schaap.”

Waar gaat de nieuwe single voor jullie persoonlijk over?
“Like I Haven’t Been Killed is een song die is geschreven vanuit een oprecht tienerhart vol wanhoop, liefde, onzekerheid en hoop. Een song over met jezelf in de knoop zitten, maar hoop blijven houden dat het wél kan wat je wilt. Over het gevoel hebben dat je al een keer uit de dood op bent gestaan en dat dat nieuwe ervaringen in de weg staat. Vluchten van je thuis, op zoek naar een nieuwe kans. En dan toch terug willen, ondanks de angst om afgewezen te worden.”

Hoe is de videoclip tot stand gekomen?
“De videoclip is opgenomen met onze trompettist Rik, in de buurt waar ik opgroeide in Nieuwegein. Rik en ik hadden het idee om een gemoedelijke sfeer neer te zetten om de interpretatie bij de luisteraar te houden en dat kan heel erg goed in Nieuwegein, want daar gebeurt namelijk niet zo veel… Het was even struggelen met honden-uitlatende-Nieuwegeiners die door het beeld liepen, maar het is uiteindelijk toch gelukt. De clip bouwt op naar een trippy einde om dan toch even de toon te zetten van verwarring en wanhoop.”

Kun je ons wat meer vertellen over de EP die eraan zit te komen?
“De EP die uitkomt op 14 maart is een verzameling van nummers die de ontwikkeling van de oude formatie naar het huidige VALENTINO. laten horen. We zijn enorm gegroeid en veranderd en hebben onze sound nu gevestigd. Deze EP is het begin van nog heel veel mooie albums die we de komende honderd jaar zullen produceren, als we dan nog leven in ieder geval. De EP zit vol met beeldspraak en gaat over onzekerheid, angst, liefde, hoop, leugens, bloemen en over jou.”

Wat zijn de plannen verder voor 2020?
“Komend jaar hebben wij een tour op de planning rondom de EP staan en gaan we weer aan het werk voor de volgende EP. Ik ben enorm veel aan het schrijven en we zijn druk bezig in de oefenruimte met het arrangeren van songs wat we naast optreden nog steeds het leukste vinden wat er is. We blijven onszelf uitdagen, ontdekken en zijn gelukkig nooit verveeld.”