New Music

In première: Tusky probeert een overval te plegen in de vertrouwd geschifte videoclip bij Jawbreaker


28 maart 2019

Debuutalbum Rated Gnar van ieders favoriete Nederlandse herrieband Tusky is nog maar net een jaar uit, maar nieuw materiaal druppelt nu al langzaam binnen. In mei verschijnt de EP Love Love Love, waar eerder al de singels Goosey Goosey Gander en Mormor van verschenen. Vorige week was daar een derde nummer: Jawbreaker. Zoals we van de heren gewend zijn, is het weer een heerlijk puntig nummer met een ultiem meeschreeuwrefrein, maar het zou geen Tusky-song zijn zonder een lekker weirde clip erbij.

Waar we de bandleden eerder al zagen tennissen, jeu-de-boulen, synchroonzwemmen en telemarketeer spelen, plegen de heren nu een bankoverval. Alleen is drummer en voor deze clip getaway driver Bas Allein Richir meer geïnteresseerd in de Instagram van de Tom en Yuri Magic Show. Dat laatste is geen verzinsel, zo vertelt frontman Alfred van Luttikhuizen ons als we hem even over de clip aan de tand voelen. Die goochelshow bestaat echt en gaat in mei met de band mee op tour. “Ze zijn te gek! Goocheltrucs en punkrock-songs. Komt dat zien!”

Het nummer heeft verder niets met overvallen, goochelshows of – waar ondergetekende meteen aan moest denken – cultpunkband Jawbreaker te maken, maar over de Jawbreaker-snoepjes. “Je weet wel, die lompe ballen waarop je moest zuigen en kauwen totdat het kauwgom werd. Het is fantastisch dat een snoepje symbool staat voor het leven. Of de liefde. Of je nu een hete of zure jawbreaker eet: het doet fysiek iets met je. Dit liedje gaat toevallig over een zure Jawbreaker.”

De aankomende EP-release is voor de band zeker geen reden op hun lauweren te rusten. Van Luttikhuizen belooft dat er “een hele gave collaboration” zit aan te komen, maar houdt zijn lippen nog op elkaar over wat dat verder inhoudt. En natuurlijk is de band in de zomer paraat op een flink aantal festivals om de boel aan gort te spelen. Rest als laatste nog de vraag wat we verder van Love Love Love kunnen verwachten, ook daarover is hij duidelijk: “Tusky-energie! Een tikkie rauwer dan onze debuutplaat.” Dat klinkt ons in ieder geval als muziek in de oren.