New Music

In première: The Visual neemt ons met Open Your Eyes mee in een poëtische gedachtenwereld


20 maart 2019

Onze liefde voor The Visual verschuilen we niet onder stoelen of banken. Mochten we het toch even verdrongen hebben, dan flakkeren alle gevoelens weer in sneltempo op met Open Your Eyes, de single verscheen een tijdje geleden al, maar vandaag gaat bij ons de videoclip in première. En volgende week verschijnt debuutplaat Moments Of Being.

Melancholisch en poëtisch zijn maar enkele woorden die we maar wat graag associëren met de Amsterdamse band. De videoclip bij Open Your Eyes neemt ons mee naar een gedachtenwereld: rustig en meeslepend. De hele clip bestaat uit zwart-wit beelden, op één kleur na: rood. De indringende, mysterieuze kleur wist de wereld van The Visual binnen te sluipen en met resultaat. Je vraagt je bij momenten af waar je naar kijkt, maar gelukkig is er de muziek om je hand vast te houden en je tot het einde te begeleiden.

Omdat volgende week ook Moments Of Being, het debuutalbum verschijnt, stuurden we zangeres en songwriter Anna van Rij ook een paar vraagjes.

Wat houdt je op dit moment allemaal bezig? 
“Ons debuutalbum Moments Of Being is bijna uit en klaar om de wereld te zien. Daar is veel energie en aandacht naartoe gegaan het afgelopen jaar. Na dit proces had ik enorm veel behoefte om het roer eens flink om te gooien! Ik heb mijn spullen gepakt en ben van Amsterdam naar Antwerpen verhuisd. Ik heb zes jaar in Amsterdam gewoond en gestudeerd. Elk nummer van het album is daar ontstaan en geschreven. Ik heb mijn periode daar afgerond en afgesloten, ik was toe aan iets nieuws.”

“Waar ik mij voornamelijk mee bezig houd momenteel, is de fase van de creativiteit en inspiratie. Ik lees verschillende boeken door elkaar, ik ben nieuwe muziek aan het schrijven en richt mij veel op het schrijven van teksten. Ik ben de thema’s aan het verzamelen voor het volgende album. Daarnaast ben ik nieuwe ervaringen aan het verzamelen, zodat ik daar weer over kan schrijven. Naast muziek ben ik ook bezig met poëzie, filosofie en leven! Ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien, mensen leren kennen en nieuwsgierig blijven naar het onbekende, de ander en het andere!”

Kun je wat meer vertellen over het schrijf- en opnameproces van de debuutplaat Moments Of Being’?
“Het mooie aan dit album is dat er nummers op staan die op verschillende momenten en fases in mijn leven geschreven zijn, zo tussen mijn twintigste en 25e levensjaar. Het album is daarom rijk aan diversiteit en de nummers verschillen van elkaar wat betreft sfeer. Toch heeft het album een rode draad. De gekozen nummers zijn blijven bestaan door de jaren heen. Dat zegt voor mij heel erg veel, als een nummer terug blijft komen, dan wil dat iets vertellen. Ik houd ervan om de tijd te nemen voor de dingen, zo ook voor het uitbrengen van muziek en albums. Ik geloof niet dat je muziek moet spugen, omdat iedereen ongeduldig wordt en je anders vergeten zal worden. Ik geloof in de tijd nemen voor je werk, waardoor het langer houdbaar is en niet zo vluchtig wordt als de tijd zelve.”

“Ik geloof in de tijd nemen voor je werk, waardoor het langer houdbaar is en niet zo vluchtig wordt als de tijd zelve”

“We hebben de kans gehad om met heel toffe mensen samen te werken voor dit album. Moments Of Being is opgenomen in ICP Studios te Brussel door Reinhard Vanbergen. De Amerikaanse producer Darrell Thorp heeft een aantal tracks gemixt. Hij is bekend van samenwerkingen met Paul McCartney, Beck, Roger Waters en Outkast. Echt een fantastische producer. Alain Johannes heeft ook een aantal nummers gemixt, onder meer bekend van samenwerkingen met PJ Harvey, Chris Cornell, Queens Of The Stone Age en Lanegan. Het album is gemasterd door Sterling Sound in New York. Het album heeft dus Nederland, België én Amerika gezien! Dat had ik eigenlijk van te voren nooit verwacht en gedacht.”

Wanneer beleef je zelf zo’n ‘moment of being’ en wat betekent dat voor jou?
“Het is lastig te omschrijven wat er exact gebeurt als ik zo’n moment of being ervaar. Ik zal een poging wagen: het is een extreme vorm van extase. Er vormt zich zo veel energie in mijn lichaam dat ik haast uit elkaar spat. Het is net alsof je opstijgt en één wordt met alles. Ik geloof dat dat gegeven ook wel het sublieme of het verhevene wordt genoemd binnen de filosofie.”

“Soms is het wat overwhelming om eerlijk te zijn, maar het is tegelijkertijd prachtig. Het leven is nooit één kleur, ik ervaar dus ook nooit één kleur.  Waar laat je die energie? In mijn geval, de muziek, poëzie, literatuur, fotografie en overal waar ik het maar uiten kan. Wanneer ik zo’n moment beleef? Dat is niet helemaal te vangen. Na een mooi concert, een fijn gesprek of juist door alleen te zijn. Het komt wanneer het komt. Ik heb die momenten wel vrij vaak. Dat is ook omdat ik het op zoek. Ik wil intens leven. Ik kan niet anders.”

De video voor Open Your Eyes gaat bij ons in première, waar gaat dat nummer over?
“Het nummer gaat over een persoon die verloren is in het banale. Ze zit gevangen in de roes van het vluchten, escapisme. De verteller vraagt haar om haar ogen open te doen, zich los te maken van de menigte en de waarheden die iedereen op haar wilt drukken achter zich te laten. ‘Er is geen ultieme waarheid.’ Voor de rest zou ik het graag willen overlaten aan de mensen en niet te veel willen invullen. Het nummer betekent voor een ieder wat anders en dat wil ik zo houden.”

Hoe zien de komende maanden er voor de band uit? 
“De komende maanden staan uiteraard in het teken van het album. We willen veel spelen en hebben onze ogen gericht op het buitenland: België en Engeland om mee te beginnen. Uiteindelijk zou ik de hele wereld willen zien, maar alles stap voor stap. We zullen zien waar de muziek ons brengt. En natuurlijk nieuw werk creëren en creatief blijven.”