New Music

In première: The Maureens is terug met het van jeugdherinneringen en dromen doordrenkte 20 Years For The Company


6 juli 2018

In 2012 verscheen er in Utrecht ineens een dijk van een band in de vorm van The Maureens. De band die in 2013 debuteerde met een zelfgetitelde plaat en twee jaar later op de proppen kwam met Bang The Drum. Albums vol zomerse tracks die elke Beach Boys- en The Byrds-fans voor de bijl liet gaan. Met zes man op het podium vloog de ene na de andere schitterende harmonie de lucht in, tegen een dicht muzikaal gordijn van instrumenten. Tot het ineens allemaal anders liep…

En de helft van de band ermee besloot te stoppen. De zoektocht naar een nieuwe sound ging verder voor de overgebleven leden, er werd nieuw werk geschreven en opgenomen, waarvan wij vandaag de eerste single naar buiten mogen brengen. Het liedje 20 Years For The Company is naast een ideale soundtrack voor je zomerse roadtrip ook een schitterend liedje over dromen en jeugdherinneringen. Met veel Rolling Blackouts C.F. en The War On Drugs-vibes en prachtige stemmen die van alle kanten lijken te komen, is The Maureens helemaal klaar voor nieuwe avonturen.

We besloten frontman Hendrik-Jan de Wolff nog even te vragen naar waar de band allemaal mee bezig zijn geweest en naar zijn nieuwe werk.

Wat is er allemaal gebeurd in de laatste jaren?
“Na de release tour bleken sommige bandleden andere ambities te hebben en we verloren binnen korte tijd drie van de zes bandleden. Maar de drie overgebleven leden, ikzelf, Stefan (drums) en Martijn (gitaar) wilden absoluut niet stoppen”, aldus Hendrik-Jan, de zanger/gitarist van The Maureens. “De eerste paar maanden na de breuk hebben we met zijn drieën aan nieuwe nummers gewerkt maar na het toetreden van Wouter Zijlstra als zanger/bassist kregen die nummers pas echt goed vorm. We merkten dat de viermans-bezetting goed paste bij ons streven naar een compactere, minder volgespeelde en gezongen stijl met kortere en frissere nummers. Na een paar tryout-optredens hebben we in 2017 in de Mailmen Studio met Martijn Groeneveld een aantal nummers opgenomen. De rest van dat jaar hebben we doorgewerkt aan nog meer nummers, die we onlangs in dezelfde studio hebben opgenomen. Daarmee hadden we meer dan voldoende materiaal voor ons derde album.”

Jullie nieuwe album wordt via een Spaans label uitgebracht, hoe zit dat precies?
“20 Years For the Company is de eerste single van dit album, dat Something in the Air gaat heten. Het komt begin februari 2019 uit via Meritorio Records uit Madrid. Het is wel opmerkelijk dat onze luisteraars lang niet alleen in Nederland zitten. We hebben ook fans in Engeland, Japan, de VS en in Spanje. Sinds we met Bang the Drum in een aantal Spaanse webforums werden genoemd, is de interesse vanuit daar verder toegenomen. We zijn erg blij met Meritorio Records omdat het een jong maar kieskeurig label is dat graag mooie dingen wil maken en uitbrengen. Dit geeft ons de kans om ook daadwerkelijk in Spanje te gaan spelen.”

Waar gaat deze nieuwe single over voor jou?
“In de nieuwe single wandelen twintig jaar aan herinneringen langs in twee minuten en 22 seconden speelduur. In de clip zijn zelfs jeugdbeelden te zien van enkele Maureens. “Het is een kort en puntig door surfpop en jaren zestig garagerock beïnvloed nummer, met een melancholieke tekst over je niet meer op je plek voelen. Veel van onze nummers hebben vroeger, jeugd of jeugdherinneringen als thema. Maar dat wil niet zeggen dat het zwaarmoedig wordt, ik probeer altijd een hoopgevende, positieve draai aan mijn teksten te geven. De hoofdpersoon van 20 Years For the Company zegt ook dat hij het dromen nooit heeft opgegeven.”