New Music

In première: The Irrational Library wikkelt met Liberate Yourself (Haarlemtown) funky rock in maatschappij-kritische poëzie


20 december 2017

Over The Irrational Library schreven we al eerder, want niet alleen is dit een van onze favoriete winkels in Haarlem, het is ook het muzikale project van eigenaar Joshua Baumgarten waarin hij zijn maatschappelijke betrokkenheid ventileert met kritisch gesproken woord en poëzie. Bij ons gaat vandaag de nieuwe single Liberate Yourself (Haarlemtown) in première!

In de nieuwe video, afkomstig van het album/poëziebundel Now That We Still Can, is de Amerikaanse Baumgarten compleet in zijn element. Terwijl de zanger met zijn spoken word scherpe onderwerpen aansnijdt, zien we een gezelschap rond de tafel onder meer Trump The Game spelen in de winkel van Baumgarten. Dit is muziek met een boodschap: funky rock gewikkeld in een deken van poëzie, met hersenkrakers waar je niet omheen kunt. Om nog wat meer te weten over het nummer en waar de band allemaal mee bezig is, spraken we Joshua!

Hi Joshua, waar is The Irrational Library allemaal mee bezig?
“Na de post-Popronde-blues, waar we doorkregen dat aardig wat boekers en venues ons met scheve hoofden aankijken, kwamen we tot de conclusie dat er geen reden is om een vierkant in een rond gat proberen te duwen en om iemand te pleasen. Dus zijn we gewoon verder gegaan met wat we doen, dat is het enige wat we kunnen doen. We kijken vooruit wat we allemaal kunnen doen en wie er aan boord wil komen.”

Hoe kwam je op het idee van de nieuwe video?
“De nieuwe video voor Liberate Yourself (Haarlemtown) staat op onze pas uitgebrachte cd, boek, download genaamd Now That We Stil Can. Het centrale punt van de video is Trump The Game, dat in de jaren tachtig uitkwam en die ik in de kast van mijn ouders in New York vond nadat ‘ie daar dertig jaar had gelegen. Lang verhaal… Ik nam het spel mee terug naar Nederland in oktober voor de verkiezingen, omdat ik dacht dat het aardig wat op zou kunnen leveren. Tot ik mij realiseerde dat ik niet wil dat iemand iets koestert wat zo catastrofaal vol zit met crap. In plaats daarvan organiseerden we een old school spelletjesavond in het hoofdkwartier van The Irrational Library, met een aantal van mijn beste vrienden en hebben we het vernietigd met wat vuur en aanstekervloeistof. Freedom never looked so pretty going up in flames.”

En wat zijn de plannen voor 2018?
“Nu we het nog kunnen… genieten van de video. En verder kijken we ernaar uit om te spelen op toffe plekken Nederland, maar ook in andere Europese landen. En wie weet… misschien ook wel in de Verenigde Staten binnenkort.”

LIVE-DATA THE IRRATIONAL LIBRARY
3 februari – Brigant, Arnhem + Spill Gold
9 februari – De Nieuwe Anita, Amsterdam + Straylings
23 februari – Door, Dordrecht
23 maart – Altstadt + Project Rakija