New Music

In première: Sofie Winterson’s video bij Time is een met zilverfolie omringd pakketje dat wij uit mogen pakken


30 november 2018

We sluiten deze week af met een schitterende première van niemand minder dan Sofie Winterson. In juli mochten we al haar video exclusief primeuren in de knusse omgeving van Melkweg Cinema en na deze eenmalige presentatie mogen we de video bij Time vandaag presenteren aan de rest van de wereld.

Na haar debuutalbum Wires uit 2014, heeft Sofie van Dijck (echte naam) jaren gewerkt aan nieuw materiaal dat onlangs verscheen als Sophia Electric, dat ontstond dankzij een ontmoeting met DJ Turquoise Wisdom: “Ik hoorde deze super te gekke folksongs over een waanzinnig geluidssysteem en ik keek naar de versterker en zag als merknaam Sophia Electric staan. Na de luistersessie heb ik gelijk de gitaar gepakt, begon met het schrijven van het album en wist dat Sophia Electric de titel moest gaan worden.”

Haar tweede album bracht ze uit via Excelsior Recordings en samen met regisseur Danny Griffioen ging ze aan de slag om de videoclip voor albumopener Time te maken. Over haar nieuwe album vertelde ze eerder tegen ons: “Het is een heel divers album geworden. Tracks met alleen gitaar en wat toetsen en tracks zorgvuldig geproduceerd met laagjes drums, synths en gitaren. Het is lichter, leger, dynamischer dan mijn vorige releases en ook al zijn de thema’s soms wat groot of serieus er ligt een speelse en naïeve drive onder.”

Nu gaan we dieper in op het nummer en de video die vandaag verschijnt. Time is een met zilverfolie omringd pakketje waar stralende synths, schurende shakers en het drum-minimalisme van bands als Beach House langzaam tevoorschijn komen als je het uitpakt. We stelden Van Dijck een aantal vragen om ons daar nog eens wat meer over te vertellen.

Wat houd je allemaal bezig op het moment?
“Op dit moment ben ik vooral bezig met repeteren! Het album naar een live-show vertalen aangezien we zondag de release-show in Paradiso spelen.”

Je album Sophia Electric is nu een paar weken uit: ben je blij met hoe de plaat ontvangen is?
“Zeker, ik heb super mooie reacties gekregen. Ook leuk om te horen welke nummers iedereens favorieten zijn. Gek om zo lang aan iets te werken en dan is nu het moment dat het door anderen gehoord wordt.”

Reflecterend op het album: waar ben je het meest blij mee als je aan de plaat denkt?
“Dat het zo’n dynamisch geheel is geworden!”

Over Time: kun je ons vertellen waar dit liedje voor jou over gaat? 
“Het gaat over vasthouden aan iets dat voorbij is en over mijn fascinatie voor liefde in deze tijd. Iedereen zegt meer tijd nodig te hebben, maar het lijkt wel alsnog niemand precies weet waarvoor ze die tijd nodig hebben.”

Kun je ons iets meer vertellen over hoe deze nieuwe video tot stand is gekomen?
“De video is gemaakt door Danny Griffioen en hij heeft precies de sfeer van het nummer in beelden weten te vangen. Hij heeft voor de video het verhaal verteld van een ongezonde liefdesrelatie waarin je vast bent komen te zitten en je je verloren voelt in die tijd.”

Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd?
“Het album live gaan spelen! Maar in de tussentijd ben ik ook al met nieuwe muziek bezig. Dit album heb ik alleen geschreven en grotendeels alleen opgenomen en ik had na dit proces juist weer zin samenwerkingen aan te gaan, dus dat ben ik nu aan het doen!”

Aanstaande zondag brengt Sofie Winterson haar album officieel uit in Paradiso. De show heet niet voor niets Sofie Winters In The Round At Noon, want rond brunchtijd zal Sofie Winterson met haar band in het midden van de zaal spelen in Amsterdam. Hoe dat er ongeveer uitziet, kun je hier zien.