New Music

In première: Ruud Fieten begeeft zich met zijn nieuwe liedje Mad Dogs in the Sun in een dystopische oorlog


12 juli 2019

Een tijdje geleden kregen wij Ruud Fieten in de smiezen, de filosofische folkmuzikant die schitterende kleine liedjes maakt en doorspekt met gelaagde teksten en wikkelt in een nostalgische sound. In oktober verschijnt zijn nieuwe EP Mad Dogs in the Sun, bij ons verschijnt vandaag het gelijknamige nummer inclusief videoclip.

Honderden keren ging Ruud Fieten met zijn gitaar op zijn rug door polders en steden om daar onder meer werk van zijn debuut-EP In Orbit te horen. Tot het tijd voor de Meppelse muzikant tijd werd om andere terreinen te verkennen. Hij trommelde een volle band op en nam bij Studio PAF! een EP op onder leiding van Dave von Raven. Het is een beetje jaren zeventig, een beetje alt, een beetje country, wat western en pop.

Met een nieuwe single, die soms wel wat weg heeft van Novastar, weet de band perfect de spanning in balans te behouden door met luide, ingetogen en energieke stukken te spelen. Over het nummer Mad Dogs in the Sun van vandaag vertelt de frontman tegen ons: “Het gaat over een soldaat die in een oneindige oorlog verwikkeld is. Hij is gevoed met leugens en propaganda naar het front gestuurd maar komt er langzaam achter dat de vijand precies dezelfde propaganda te horen gekregen heeft.” Dat, en nog veel meer, lees je in ons interview met Ruud Fieten hieronder!

Hoe gaat het met je, waar ben je allemaal mee bezig?
“Ik ben de laatste tijd druk geweest met de voorbereidingen voor deze single, mijn EP en voor de Shepherd Sessions: een schrijfkamp dat ik organiseer. Daarnaast werk ik mij deze zomer een hernia op allerlei festivals, zodat ik na de zomer genoeg budget heb om weer op te nemen. Er ligt namelijk al weer een hele stapel nummers klaar.”

En hoe gaat het met Ruud Fieten?
“Het gaat goed. Afgelopen jaar hebben we met de band veel gave shows mogen doen, onder meer een support-tour voor JOHAN, en we hebben een hele mooie EP opgenomen. De eerste single Orchard werd supergoed ontvangen en we kunnen niet wachten om meer te laten horen.”

Vandaag komt jouw nieuwe single bij ons uit, kun je vertellen waar deze voor jou persoonlijk over gaat?
“Mad Dogs in the Sun gaat over een soldaat die in een oneindige oorlog verwikkeld is. Hij is gevoed met leugens en propaganda naar het front gestuurd maar komt er langzaam achter dat de vijand precies dezelfde propaganda te horen gekregen heeft. De soldaat begint de oorlog zelf als zijn vijand te zien en keert zich ertegen.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
“Ik ben nogal een ramp in plannen en kreeg het onverwachts erg druk deze zomer waardoor ik de eigenlijke video niet op tijd af kreeg. Toen heb ik in blinde paniek deze video gekocht op Fiverr, waar mensen diensten aanbieden die ze binnen 24 uur kunnen uitvoeren. Bij DkidCZ uit Tsjechië bestelde ik deze dansvideo. Hij heeft het echt briljant gedaan vind ik.”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar? 
“Ik ben druk bezig met de voorbereidingen voor de EP die eraan komt. We hebben hem vorig jaar in drie dagen opgenomen bij Studio PAF! en hij komt eind september uit. Het is echt een concept-EP geworden, de vijf liedjes heb ik allemaal vanuit het perspectief van verschillende personages geschreven: de reiziger, de boer, de arbeider, de pacifist en de soldaat. Alle liedjes spelen zich af in hetzelfde universum waar een dystopische oorlog woedt. Op 18 oktober presenteren we de EP in Hedon Zwolle. Daarna hebben we wat toffe shows staan met de band en ga ik solo nog een korte tour in Engeland doen.”