New Music

In première: PYN is terug met Blue Train, over rust vinden in een voorbijrazend leven


15 november 2019

Van Pien Breeuwsma hadden we een tijdje niets gehoord, maar vandaag is ze als een neon-streep tegen de donkere hemel terug met PYN. Op Blue Train nemen we een aantal oude invloeden waar, maar we horen vooral dat ze in de tussentijd druk bezig is geweest, niet alleen met haar songwriting, maar ook met touren als artiesten als Kim Wilde…!

Op Blue Train horen we een diepere sound die nog iets meer teruggrijpt op jaren tachtig-pop, nineties-house en dat met een actuele twist. We horen dat terug omdat we twee jaar geleden al eens een single in première lieten gaan met Never Give Up en we Breeuwsma daar nog een ‘duistere elektronische popprinses’ noemde.

Aangezien de muzikante een hoop te vertellen heeft over de periode dat ze onder meer aan nieuwe muziek heeft gewerkt, spreken we haar om erachter te komen waar ze mee bezig is geweest.

Waar ben je de laatste tijd muzikaal allemaal mee bezig geweest?
“Ik heb een tijdje geen muziek uitgebracht. Afgelopen twee jaar heb ik echt de tijd genomen om te schrijven en met nieuwe schrijvers en producers samen te werken. Inmiddels ben ik een fase verder en heb ik het besluit genomen dat ik mijn debuutplaat zelf ga produceren. Voor het schrijven ben ik in oktober naar Berlijn gegaan om daar in samenwerking met het label Guestimate te schrijven met artiesten daar.”

“Dat is mij heel goed bevallen, ik wil komende jaren meer samenwerkingen in het buitenland opzetten om te schrijven. Het uiteindelijk produceren en afmaken van de songs doe ik wel in mijn eigen studio. Sinds januari vorig jaar heb ik een studio bij de broedplaats Bogota tussen Haarlem en Amsterdam. Dit is een heerlijke plek met veel kunstenaars uit allerlei verschillende richtingen. Als ik even geen inspiratie heb, loop ik gewoon een rondje en klets ik met andere kunstenaars en muzikanten over hun werk waardoor je vaak zelf weer inspiratie krijgt.”

En persoonlijk? What’s on your mind?
“Na een drukke zomer vind ik het heerlijk om nu de winterperiode mijzelf op te sluiten in mijn studio en verder te gaan werken aan mijn debuutplaat. Aan inspiratie ontbreekt het niet, doordat ik weer een hectisch jaar achter de rug heb wat betreft optredens en het bouwen van een eigen studio.  En er is een nieuwe liefde op mijn pad is gekomen, dat inspireert altijd tot het maken van nieuwe muziek. Je kunt mijn nieuwe vriend de schuld geven van een aantal zoete liefdesliedjes op de plaat (lacht).”

“Afgelopen week ben ik naar een concert van Sheila E geweest, dat was echt te gek. Ik ben altijd al erg geïnspireerd door artiesten zoals Sheila E en Madonna, die in de jaren tachtig muziek uitbrachten met daarin de eerste samensmeltingen van disco, pop en elektronische muziek. Sheila E is een groot voorbeeld voor mij omdat zij altijd muziek is blijven maken en een killer-zangeres, percussionist, en drummer is. Oh ja, ze speelt ook nog een moppie gitaar, ze kan eigenlijk alles.”

Kun je ons wat meer vertellen over de nieuwe single en de diepere lagen ervan?
“Blue Train is een song die ik geschreven en geproduceerd heb met Loek van der Grinten. Het was vorig jaar, ook in de herfst met slecht weer en we gingen samen naar Amsterdam voor ons eerste schrijfsessie. Op dat moment kwam er nog lang geen nieuwe muziek uit en had ik het idee dat het leven te snel ging en mijn carrière te langzaam. Dit is volgens mij voor veel mensen herkenbaar. Je wilt even op pauze drukken en niet afgeleid worden, behalve door wat echt belangrijk is. Maar zo werkt het leven niet, dus moeten we voor ons zelf zulke momenten creëren en rust vinden in het feit dat het leven een voorbijrazende trein met diepte- en hoogtepunten is. Zelf kan ik mij heel goed overgeven aan dit gevoel wanneer ik bij een goed concert ben of een goede clubavond met muziek waarbij je in een trans komt. De combinatie van het hypnotiserende met het stampende heb ik samengevoegd in Blue Train. Het heeft zowel die club- als festival-vibe waarmee ik de luisteraar even probeer weg te voeren uit de realiteit.”

Zelfde over de video: hoe is die tot stand gekomen?
“Om het gevoel van Blue Train ook in de video terug te laten komen, heb ik in Berlijn op weg naar schrijfsessies vanuit de trein, trams en metro’s gefilmd. Schrijfsessies met nieuwe mensen zijn altijd spannend, je weet nooit wat er uit zo’n dag komt en of het gaat lukken. Daarin wordt je gevoel voorafgaand aan de schrijfsessie alle kanten op geslingerd, maar het opgewonden gevoel overheerst bij mij altijd het meest. En wanneer je eenmaal begint geef je jezelf over aan het moment en zijn er geen afleidingen behalve dat je samen met anderen alles geeft om de tofste song te schrijven. In de video zit een gevoel van vertraging en versnelling waarmee ik de gevoelens van de song probeer te duiden in beeld.”

Wat zijn nu de plannen voor de komende tijd?
“Er komen hele toffe dingen aan! Er is een remix van Blue Train in de maak door een toffe Engelse artieste en ik ga meer Inspirational Mixes droppen met daarin muziek die mij inspireert en nog meer nieuwe songs. In 2020 komt de plaat en dan ga ik de clubs in en festivals doen om het live te laten horen.”