New Music

In première: next level instrumentenkaraoke in de gloednieuwe elekrobanger Karrrrraoke van Liftmuziek


3 april 2018

Je kon de muziek van Liftmuziek al eens horen in onze radioshow op Pinguin Radio, maar vandaag hebben we de eer om een gloednieuwe track en video als eerste aan je voor te stellen en die is waanzinnig lekker. Karrrrraoke heet ‘ie en niet alleen laten we deze kraker aan je horen, we spreken ook met de maker over de video, die niet zonder slag of stoot tot stand kwam (om het licht uit te drukken).

Niet alleen maakte Liftmuziek een onwijs lekker en groovend nummer vol diepe bassen en een leger aan synths, hij maakte er ook een waanzinnige clip bij. Eentje waarin alle geluiden als een soort karaoke-bar weer worden gegeven. We besloten eens even wat vragen te sturen naar deze audiovisuele virtuoos en kwamen zo achter de inspiratie voor de video en het enorme bouwproces.

Hoe is dit nummer tot stand gekomen?
“Een tijdje geleden zat ik ’s avonds laat op Dumpert en toen kwam ik het krakaka-filmpje tegen, een gast die het geluid van een AK47 nadoet. Je hebt nog veel meer van zulke filmpjes, zoals de tatatata-mevrouw en de biem-meneer. Ik vond het wel fascinerend dat iemand ‘krakaka’ in een geweer hoort. Dat bracht me op het idee om een instrumentaal nummer uit te schrijven in woorden. Noem het next level karaoke. Een kickdrum en een snaredrum zijn nog wel te doen: ‘boom’ en ‘cha’. Maar het geluid van een gitaar in woorden vangen die andere mensen er ook uithalen, dat is best lastig. In mijn hoofd klinkt een gitaar als ‘waaaah’, terwijl iemand anders het meer als een ‘kleng’ vindt klinken.”

“Afijn, ik had al een half uitgewerkt liedje liggen dat perfect was voor dit idee. Een liedje met veel verschillende ritmes en partijen. Eerst wilde ik letterlijk alle partijen uitschrijven, maar dan weet je als kijker niet meer waar je moet kijken.”

Hoe ben je aan de slag gegaan voor deze video? Het ziet eruit als een bizar potje monnikenwerk, holy shit!
Ik ben tekstschrijver en muzikant. Zo komen deze twee disciplines mooi samen in een videoclip. Het kostte mij ongeveer een maand om de videoclip te maken. Het monteren was een pokkenwerk. Ik heb ongeveer tweeduizend titels aangemaakt, inclusief deleted scenes. Het lastigste vond ik om te bepalen hoe een geluid of instrument klinkt.

Nog stiekem gekke dingetjes in Karrrrraoke verwerkt?
“Er zit een Rickroll in, want dat leek me wel lachen.”

Wat heb je geleerd van het maken van deze track?
“De conclusie van dit experiment is dat je muziek eigenlijk niet in woorden kunt uitschrijven. Zoals Elvis Costello ooit zei: “Writing about music is like dancing about architecture.” Het was verder wel een leuk experiment. Ideaal voor een nuchtere karaoke-avond, want het gaat best snel. Is weer eens iets anders dan Summer Nights van Grease.”

Nog iets anders dat je wilt delen?
“Leuk feitje: elke taal heeft andere onomatopeeën voor geluiden. Wij zeggen ‘miauw’, maar Koreanen zeggen ‘meong-meong’.”