New Music

In première: Marlene Bakker is de vaandeldrager van de Grunneger toal op Golven


6 april 2018

Zeg in de Randstad dat je uit Groningen komt en het eerste wat je terug hoort is de vraag of je ook aardbevingsschade aan het huis hebt en of – en dit is echt gebeurd – je daar niet loopt te kramperen van de kou. Men heeft het meestal niet over de prachtige (studenten)stad die Groningen is of over de mooie ommelanden. Minstens net zo mooi is het dialect dat in (delen van) Groningen gesproken wordt: de Grunneger toal.

Dialect mogen we koesteren en het Groningse al helemaal. Muziek is natuurlijk het uitgesproken middel om dit te verspreiden. Onder andere Daniel Lohues (Drents) en Broeder Dieleman (Zeeuws) zijn al vaandeldragers van ‘dialectpop’, maar daar kunnen we vanaf nu Marlene Bakker rustig bijrekenen. Vandaag in première: Golven, de nieuwe single van Marlene Bakker, afkomstig van debuutalbum Raif.

Net als op de rest van het album, is het met de arrangementen dik in orde. Subtiele strijkers en prachtige vocalen bezorgen eenieder die het verstaan kan heimwee. De ander zal eraan herinnerd worden dat het hoog tijd wordt om Groningen een keer te bekijken. Goh, die schrijver is wel heel vol van Groningen, hè? Kan kloppen, deze geboren Groninger is gewoon heel enthousiast. Wel luustern he?