New Music

In première: Mark Lada’s Golden Arches presenteert zijn allereerste en melancholisch schurende single Aan Jou


15 augustus 2018

Dubbel goed nieuws voor Mark Lada-fans, de garagerocker die je kent als de frontman van traumahelikopter heeft een gloednieuwe band Mark Lada’s Golden Arches en is druk bezig met zijn nieuwe platform: Ladaland. Wij mogen vandaag de allereerste track van zijn Nederlandstalige project lanceren: het nummer Aan Jou.

Dat doet hij niet alleen, want hij heeft een leger aan bekende indienamen achter zich geschaard met leden van Afterpartees, Mozes and the Firstborn, PAUW en Steve French. Met dit eerste nummer geeft Lada ons een voorproefje van zijn nieuwe band, waarmee hij teruggrijpt op melancholische jaren zestig-pop met een rauw randje. Ergens tussen Tom Petty en The Jerry Hormone Ego Trip rockt het gezelschap zich een weg door een op het eerste gehoor ‘meisjesverlangen-thema’, met daaronder toch een hele hoop dubbele bodems.

Het begint in ieder geval direct goed, want hij is al gevraagd om op het nieuwe Rotterdamse showcase-festival Left Of The Dial te komen spelen en DDW Music in Eindhoven. Wij wilden weleens wat meer weten over de totstandkoming van deze band en interviewden Lada over zijn Golden Arches.

Mark, we kennen je natuurlijk van traumahelikopter, maar het was kennelijk tijd voor een nieuw soloproject! Hoe kwam dat tot stand?
“Na een hele toffe show op Gonerfest in Memphis vorig jaar hebben we met traumahelikopter besloten om even rustig aan nieuw materiaal te gaan werken. Ik speelde al langer met het idee om eens liedjes in een volledige band-setting op te nemen, aangezien de minimale line-up van trauma natuurlijk de kracht is, maar ook z’n limitaties heeft. Het leek mij een leuk idee om met interessante muzikanten te werken die ik de afgelopen jaren heb ontmoet, zo is het idee eigenlijk ontstaan.”

“Voor Mark Lada’s Golden Arches schrijf en zing ik voor het eerst in het Nederlands. Ik had mij vooraf als doel gesteld om in elk geval een Nederlandstalig nummer te maken, gewoon om te ervaren hoe dat zou voelen. Toen ik een demo had gemaakt vielen eigenlijk alle puzzelstukjes op z’n plaats: het bleek de meest spannende track te zijn die ik tot dan toe had geschreven, het was enigszins uit m’n comfortzone en voelde fris en nieuw… Toen heb ik besloten om alle songs in het Nederlands te schrijven.”

Wat wil je graag met deze band allemaal gaan doen? Wat is de ambitie?
“Het voornaamste doel van het project is muziek opnemen met leuke en interessante mensen. Ik zit momenteel in de studio van Roel Blommers in Eindhoven, waar verschillende muzikanten langskomen en meespelen op tracks. Ik heb een aantal songs en basisideeën liggen, maar alle input is welkom en ik vind het alleen maar tof om te zien wat er met de liedjes gebeurt wanneer ik bepaalde mensen uitnodig. Zo evolueren de songs terwijl ik ze maak, dat vind ik echt te gek. Uiteindelijk wordt dit een serie van opzichzelfstaande singles die allemaal online gereleased gaan worden. Ook ga ik een aantal toffe liveshows doen waaronder Left of the Dial, een nieuw festival in Rotterdam en DDW Music in Eindhoven.”

 

Zo aan de namen te zien is het een soort Nederlandse all-star-indieband: wie spelen er allemaal mee in Mark Lada’s Golden Arches?
“Ik heb nu een semi-vaste bezetting met Sjors Driessen van Afterpartees en Ernst-Jan van Doorn van Mozes and the Firstborn op gitaar, Roel Blommers van PAUW op gitaar/bas en Kilian Kayser van Steve French op drums. Echt een hele fijne club van leuke, getalenteerde gasten.”

Kun je ons vertellen waar de nieuwe single Aan Jou voor jou over gaat?
“Het was best een uitdaging om wat ik eerder in het Engels zou schrijven nu in het Nederlands te doen. Je moet toch even zoeken naar je eigen tone of voice omdat je ineens veel meer op de tekst gefocust bent. Ik hou heel erg van klassieke, eigenlijk bijna kitscherige en melancholische jaren vijftig- en zestig-pop van bijvoorbeeld Lee Hazlewood, Roy Orbison of Françoise Hardy. Het leek mij een tof idee om een klassiek popthema als ‘verlangen naar een meisje’ te combineren met persoonlijke beslommeringen of gedachten zonder dat je misschien meteen doorhebt waar ik het precies over heb. Zo probeer ik eigenlijk popliedjes maken die een klassiek element bevatten, maar tegelijkertijd ook van mij en van nu zijn. Er moet in ieder geval altijd iets van spanning in zitten, of dit nu in de tekst of de muziek zit… Het mag wel een beetje schuren en wringen af en toe.”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?
“Naast de opnames en optredens heb ik een eigen online platform gelanceerd genaamd Ladaland, waar ik niet alleen de nieuwe Golden Arches-tracks op ga posten maar ook dingen ga maken met mensen die aan het project meedoen of die ik in het algemeen interessant vind. Zo komt Charlie Hoeben van Charlie & the Lesbians binnenkort langs om een podcast te maken aan m’n keukentafel. Eigenlijk zocht ik gewoon naar een eigen, onafhankelijke kanaal waarop ik m’n ideeën kwijt kan en ze wereld in kan slingeren zonder dat er iemand tussen hoeft te zitten – dat is Ladaland geworden.”


 

Check hieronder de trailer van Ladaland!