New Music

In première: laat alles vallen en probeer het ritme bij te houden van Owls, de nieuwe single van Combo Qazam


16 april 2020

Combo Qazam bestaat uit vier millennials die opgroeiden in een analoge wereld en als kinderen in de jaren negentig het belang van creatieve vrijheid leerden. De overgang naar een digitale toekomst loopt als een rode draad door de muziek van de band. Zo ook op Owls, de tweede single van de band, die wij vandaag in première laten gaan.

Op 20 mei verschijnt Combo Qazams debuutalbum Flight Music, een plaat over het contrast tussen het oude en het nieuwe, tussen hoopvol en angstig. Tegenstellingen die ook op de nieuwe single terugkomen. Het snelle precisie-riffje uit de intro loopt als een Zwitsers uurwerk door de hele track, terwijl er links en rechts krakerige mechanismes in werking treden. Terwijl de gitaren er bij vlagen vol in knallen blijft altijd dat riffje, snel en dreigend op de achtergrond.

Kapotgeslagen dromen
Om wat meer te weten te komen over de single, vroegen we de band ons er wat meer over te vertellen: “Het nummer is een race door de betonnen jungle van de westerse beschaving. Kapotgeslagen dromen liggen aan de kant van de weg terwijl je uitgelachen wordt door wijze wezens, wat zomaar de uilen of clownachtige gitaren in het refrein kunnen zijn. Het lied kent geen genade en geen terugweg, enkel de mogelijkheid om te proberen het ritme te volgen en te hopen op het beste, wat misschien wel gewoon blijven staan is.”

Dit dreigende gevoel van een onontkoombaar gevaar wordt in de video sterk vertolkt. De achtergronden zijn donker en de meeste shots zijn in een extreme close-up geschoten. In de stukken met zang wordt het mysterieuze karakter versterkt doordat je enkel de monden ziet. Daarnaast worden de instrumentale intermezzo’s begeleid door snel bewegende beelden waar een soort spiegeleffect en de nodige psychedelische kleurschema’s over uitgestrooid zijn. Je betreedt als het ware een tunnel met een klein flikkerend lichtje aan het eind, waarvan je hoopt dat je het haalt.