New Music

In première: inside the box denken met Better Believe (Strange Love) van My Blue Van


5 oktober 2018

Wie de Nederlandse muziekbladen een beetje in de gaten hield in 2017, kan de naam My Blue Van bekend in de oren klinken. De plaat Robot kreeg lovende kritieken door de alternatieve blues die op het werk te horen is. Na de release heeft het drietal niet stil gezeten en pakte een heus theaterproject aan. Ze schreven de soundtrack voor een theatervoorstelling en daaruit is de track Better Believe (My Strange Love) voortgekomen. 

Het heldere bluesriffje waarmee de track opent, pakt meteen. De stem van zanger Bas heeft een klank die vloeiend samen gaat met de toon van de gitaar. Het blijft allemaal ontspannen door een bijna reggae-achtig ritme. Toen My Blue Van ons over het nieuwe nummer vertelde en de daar bijbehorende clip aan ons liet zien, riep dat eigenlijk meteen heel veel vragen op. We dachten: oké, coole track, maar waar komt die doos vandaan en waarom begeven deze acrobatische mensen zich in die doos? We belde ze nadien nog eens op om al onze prangende vragen te stellen.

Waar houden jullie je op het moment mee bezig?
“Momenteel zijn we alweer volop bezig met creëren en uitwerken van concepten voor nieuwe muziek. Wordt vervolgd!”

Jullie hebben getourd met een voorstelling in een doos. Voor iedereen die het gemist heeft: vertel ons over het concept van de voorstelling: wat was was het idee erachter, wat voor voorstelling was het en hoe ging de tour door Nederland met die voorstelling?
“We gingen dus met een voorstelling in een doos door Nederland, langs een aantal grote steden. Wie naar de videoclip kijkt, zal ook een aardig idee krijgen van het concept. Het is een idee van TENT circustheater producties. Het is een mobiel theater met een uniek decor en is geregisseerd door Zinzi Oegema. De bezoeker kijkt letterlijk neer op de spelers, die zich onderin een vierkante bak (‘de pit’) bevinden, waar ze met geen mogelijkheid uit kunnen ontsnappen. Althans, dat denk je, want al snel weten ze door middel van acrobatiek hun gevangenis te ontvluchten in een voor de toeschouwer zinnenprikkelende ervaring.”

Wat was het idee achter de videoclip? Wie heeft hem gemaakt?
“Hanneke Meijers van TENT had het idee en Marc Faasse heeft hem geschoten.”

Hoe ontstond het idee voor het nummer?
“Wij schreven de soundtrack voor de voorstelling. Toen we met TENT in zee gingen, kregen we een opdracht mee: schrijf een track die bezweert, prikkelt, vervreemdt en, belangrijker nog, de voorstelling versterkt. Met die opdracht zijn we het hok in gegaan en zijn we aan het schrijven geslagen. Het idee was dat het een soundtrack van een halfuur zou worden, maar die dertig minuten hebben we uiteindelijk opgedeeld in meerdere hoofdstukjes. Uiteindelijk zijn er dus vier nummers ontstaan, waaronder Better Believe (Strange Love). We zijn over en weer de ideeën gaan uitwisselen met de theatergroep. Het fijne was dat ze vrij snel enthousiast waren. Better Believe (Strange Love) ontstond vanuit onze zanger Bas. Hij bedacht het gitaarpartijtje en de tekst. Onze aanvulling sloot daar haarfijn op aan. De track werd de opener als ook de sluiter van de voorstelling.”

Waar gaat het nummer voor jullie over?
“Het is een metafoor voor de voorstelling. Er zijn drie spelers: twee mannen en een vrouw die in een soort van rare relatie met elkaar verwikkeld zijn en in die bak zitten. Het werkt ook als metafoor voor de verhouding tussen de spelers en het publiek: het publiek kijkt neer op de spelers. Uiteindelijk is het vooral bedoeld voor de kijker en luisteraar om er een eigen interpretatie aan te geven.”

Hoe werd jullie laatste album ontvangen?
“We hebben een geweldige CD-release in de Helling gedaan en leuke optredens gehad sindsdien. De reacties waren lovend, en hopelijk hebben we met een wat andere sound weer nieuw publiek weten te bereiken.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Vanuit de eigen studio veel muziek uitbrengen en volop op ontdekking gaan in de verschillende genres/stijlen die we leuk vinden.”

Houd de website van de band in de gaten voor alle live-data