New Music

In première: het psychedelische nieuwe album Skeletons van Jellephant voert je door woestijnen vol oases


8 mei 2018

We houden het Arnhemse Jellephant van Jelle Haagsma al een tijdje in de gaten, van Kick The Swamp! uit 2016, Spoon Dreams Nothing uit 2017 en die ontzettend fijne single TV en Sober, die een gateway naar het nieuwe album Skeletons zijn dat vrijdag 11 mei verschijnt, maar die wij vandaag al in première mogen laten gaan. 

Skeletons opent meteen met  gitaren die klinken als een motor die met zevenduizend toeren in slow-motion door een tunnel zoeft, met wiegende orgeltjes, smerige rock-‘n-roll-loopjes en duivelse vocalen. Negen nummers lang hoor je gitaren die zich uitstrekken over droge en dorstige woestijnen, rinkelende tamboerijnen, vervormde banjo’s, voert een sluiks windje langs klingelende belletjes en hangt over de productie een kleurrijk, zacht Brian Jonestown Massacre-kleedje uit de jaren negentig.

Naar onze smaak een album met meer balans, meer lucht en ruimte om tot zichzelf te komen. En omdat een album delen met de rest van de wereld is altijd een bijzonder moment, daarom vroegen we Jelle een aantal dingen over zijn nieuwe plaat.

Hoe is deze plaat tot stand gekomen?
“De meeste liedjes komen eigenlijk uit de tijd dat ik Kick The Swamp! en Spoon Dreams Nothing schreef en sommige zelfs nog van daarvoor. Ik kon nooit echt de juiste vorm vinden voor deze liedjes, maar ik kwam er na het vorige album ineens achter dat ik er negen had die ik precies door dezelfde mangel kon halen. Ik ben toen mijn kelder ingedoken waar ik alles opneem, en een maand later had ik een eerste ruwe versie van Skeletons.”

Wat wilde je graag doen met dit album?
“Ik wilde een andere kant op, een kalere sound, een andere sfeer. Niet ieder liedje volproppen met 38 gitaren, zodat het live dichter bij het album zou gaan liggen. Dat is altijd nogal een proces geweest, namelijk het vertalen van een album naar het podium. Deze keer heb ik er naast de vaste zangbijdrage van Puck Ingen Housz ook wat leden van The Phantoms bij betrokken: Erik Oexman op drums, Mischa Hager op gitaar. Voorheen deed ik alles zelf en dit is een grote verrijking. Het grootste deel van de zang is opgenomen door Wannes Salome (Klangstof, red), dat heeft ook absoluut uitgemaakt.”

Waar gaat het album voor jou over?
“Het belangrijkste van het maken van dit album was dat het leuk was om te doen, dat was ook het uitgangspunt. De bevrediging van het maken van muziek, hoe karig dat ook klinkt. Ik denk ook dat het album daardoor levendiger klinkt dan Jellephant ooit heeft geklonken. Maar tekstueel is het een stuk minder luchtig dan de liedjes doen vermoeden. Sterker nog: ieder liedje is doordrenkt van angst, ontevredenheid en verwarring. Dat kunnen de zorgeloze gitaarlijntjes, koortjes en orgeltjes net niet helemaal verdoezelen. Toch maakt het voor mij steeds minder uit waar liedjes over gaan, als ze maar goed klinken.”

Wat zijn de plannen voor de band de komende tijd?
“De plannen nu Skeletons bijna uit is, zijn heel veel spelen met Jellephant & The Phantoms en wanneer ik voldoende materiaal heb wil ik zo snel mogelijk aan een nieuw album beginnen.”

Het album Skeletons verschijnt via Brighter Records, deze vrijdag viert Jellephant zijn nieuwe album met de release in de Arnhemse Brigant, op 17 mei organiseert de band een dubbele releaseshow met PONCHO in Sugarfactory te Amsterdam.