New Music

In première: Gimme Money van Ballarat Bandit is een track vol goede vibes waar je al die tijd op zat te wachten


3 mei 2018

Vandaag mogen we de allereerste single van powertrio Ballarat Bandit met de wereld delen en daar zijn we bijzonder blij mee kunnen we je vertellen. Gimme Money is een kraker vol goede Connan Mockasin- en Unknown Mortal Orchestra-vibes en een perfecte track om nog eens goed over je leven na te denken. 

De track kabbelt er rustig in met een gitaarpartij die van een berg af lijkt stromen en mediterend door het nummer meandert. De geen-speld-tussen-te-krijgen-strakke-drumbeats hebben een eigenzinnige backbeat die langzaam je lichaam overneemt, terwijl de schurkende basloopjes zich als een slang om je heen wikkelen.

We hebben ons overigens laten vertellen dat de band is vernoemd naar een psychotische boef uit Death Valley, die de regelt aan zijn laars lapt en dat is ook wat Ballarat Bandit wil doen. De band bestaat uit Lucas Houben op gitaar en zang, Kick Kluiving op de drums en Robbie Sol op de bas. Om wat meer over de jongens te weten te komen, legden we de band een aantal vragen voor.

Wie zijn jullie en waarom en wanneer besloten jullie een nieuwe band te beginnen?
“Wij zijn drie vrienden en kennen elkaar via de Herman Brood Academie. Alle drie zijn wij behoorlijk dromerige gasten die een sterke chemie hebben zowel tijdens de repetities als live. We besloten na een aantal jams twee jaar geleden om Ballarat Bandit in het leven te roepen. We voelde elkaar vanaf het begin goed aan en vormen een creatieve eenheid.Voor ons was het tijd om de buitenwereld te laten zien dat wij klaar zijn voor een nieuw avontuur. In de tussentijd hebben we hard gewerkt aan het vormen van een duidelijke identiteit.”

Wat vinden jullie zelf het tofst aan Ballarat Bandit?
“De vrijheid die we allemaal voelen tijdens het schrijfproces, en de verbondenheid met de legende Ballarat Bandit middels maatschappijkritische teksten en de spiegel die wij de maatschappij voor proberen te houden. Daarnaast zoeken wij de randjes op binnen het toegankelijke en proberen hier een eigenwijze twist aan te geven.”

Kunnen jullie ons iets vertellen over deze single? Waar het over gaat en over het schrijfproces?
“Gimme Money is geschreven rondom het feit dat we in een maatschappij leven waarin geld de grootste drijfveer is. We belichten enerzijds degenen die het geld en succes vergokken, en anderzijds degenen die daar hard voor moeten werken. Door deze song willen we het contrast belichten en onze visie verkondigen. Tijdens een jamsessie ontstond de backbone van de song Gimme Money, in deze tijd wilden we onze kritische blik hierop verwerken. Dit samen ontpopte tot onze debuutsingle Gimme Money.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
“Zoals we eerder vermeld hebben, hebben wij met de song twee kanten van de medaille willen belichten. Daarom zijn we meerdere malen met Sebastiaan Brussee van Studio Straatweg rondom de tafel gaan zitten, om te brainstormen over een tof concept dat goed aansluit bij het verhaal van Gimme Money.”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
“Op dit moment zijn wij veel nieuw materiaal aan het schrijven, daarnaast hebben we komende tijd nog wat gigs: 7 juni op het eindexamenfestival van de Herman Brood Academie in de Helling in Utrecht, Dormsessions op 16 juni in Amsterdam, 14 juni in de Amsterdamse Cinetol met Yip Roc. Dus kom vooral een biertje met ons drinken! Ook duiken wij nog een paar keer de studio in, so stay tuned voor een heleboel nieuw materiaal!”